Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Rinus VeeKay

Bizar snelle VeeKay schrijft geschiedenis tijdens de Indy 500-kwalificatie

Rinus VeeKay vloog over de Indianapolis Motor Speedway tijdens het eerste deel van de kwalificatie voor de Indy 500. De Nederlander was met afstand de snelste tijdens de eerste kwalificatiedag.

Veekay indy 500 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Rinus VeeKay PR

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout gaat al sinds jaar en dag goed op de Indianapolis Motor Speedway en dat liet hij op zaterdag wederom zien tijdens de kwalificatie voor de Indy 500. Dit weekend worden de startplekken bepaald voorafgaand aan de befaamde race van 500 mijl, die volgende week zondag wordt verreden in de Verenigde Staten.

Deze zaterdag werden de startplaatsen 13 tot en met 33 vastgesteld en stootten de snelste twaalf coureurs door naar de zondag, gedurende welke zij zullen gaan strijden om de eerste startplek voor de Indy 500. VeeKay is een van die twaalf coureurs, want op de zaterdag was hij met afstand de snelste man op The Brickyard.

Derde snelste ooit!

Sterker nog, Rinus VeeKay bezorgde zichzelf een prachtig plekje in de geschiedenisboeken door in de kwalificatie, waarbij coureurs zo snel mogelijk vier achtereenvolgende ronden af moeten leggen, de derde snelste gemiddelde snelheid ooit te klokken.

Met een gemiddelde snelheid van 233,655 mijl, of 376,03 kilometer per uur, moet hij alleen landgenoot Arie Luyendyk en Scott Brayton voor zich dulden op de lijst met snelste kwalificatieruns ooit voor de Indy 500. Zij waren in 1996 sneller dan VeeKay deze zaterdag 21 mei 2022 was.
			© Rinus VeeKay PR
	© Rinus VeeKay PR

VeeKay in zijn nopjes

Logischerwijs kon VeeKay na afloop niets anders dan positief zijn over het verloop van de zaterdag. De Nederlander, die in de vorige twee edities van de Indy 500 al in de top vier mocht starten, reageert na afloop met een grote glimlach.

"Ik ben heel tevreden. De omstandigheden waren goed, dat was natuurlijk wel lekker, maar de wagen lag ook nagenoeg perfect. Er valt nog wel wat uit te halen voor de sessies van zondag, maar ik kan zeker stellen dat dit een lekker begin is!", aldus de Nederlander.

Op zondag zullen de snelste twaalf in eerste instantie gaan strijden om een plek bij de eerste zes. De zes snelsten strijden vervolgens om de poleposition. "Een eerste plaats is altijd mooi, maar ik moet me blijven focussen op de kwalificatie. Er zijn nog twee sessies te gaan en daarin moet ik foutloos zijn. Als ik dat ben, kan ik een gooi doen naar de poleposition. Een plaats op de eerste startrij moet sowieso binnen de mogelijkheden liggen", aldus VeeKay.

Hij hoopt nog een plekje te kunnen stijgen op de all time lijst met snelste kwalificatieruns. Normaal blijft het record van Arie nog minstens een jaar staan, want we zitten er ruim drie mijlen vanaf. We kunnen er natuurlijk wel een Nederlandse 1-2 van maken, als ik op zondag nog iets harder ga!", besluit de man uit Hoofddorp.

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen wekt verbazing alom: "Dat was echt belachelijk"