Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
W Series

Bizar: Vrouwelijke coureur moest naakt poseren in ruil voor racecontract

Emma Kimiläinen is tegenwoordig actief in de W Series, maar aan het begin van haar autosportcarrière wilde ze haar geluk gaan beproeven in de Verenigde Staten. In de jacht op een zitje in de Indy Lights (de opstapklasse naar de IndyCar), reisde ze naar de andere kant van de oceaan om te onderhandelen over een contract. Daar kreeg ze een bizar verzoek.

Emma Kimilainen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Emma Kimilainen

Toen vrouwelijk talent Emma Kimiläinen op 20-jarige leeftijd nog geen stoeltje had weten te bemachtigen in Europa voor het 2010-seizoen, maakte ze de reis naar de Verenigde Staten. Ze was in onderhandeling met een Indy Lights-team (de opstapklasse naar de IndyCar), dat haar had verteld dat ze zich geen zorgen hoefde te maken over eventueel sponsorgeld dat ze mee moest brengen. Dat had het team al allemaal geregeld.

Wat het team had geregeld werd echter pas duidelijk toen de Finse coureur in de VS aankwam. De sponsor die het team had aangetrokken was namelijk een 'tijdschrift voor mannen' en de voorwaarde die de sponsor had was dat Kimiläinen naakt zou poseren voor hun tijdschrift. Het team had in eerste instantie onderhandeld dat bikinifoto's 'genoeg' waren, maar uiteindelijk wilde de sponsor alleen maar huid zien.

Volkomen begrijpelijk keerde Kimilaïnen al walgend van de contractvoorwaarden terug naar Europa en zag ze meteen af van de deal. Tegelijkertijd keerde ze de autosportwereld vier jaar lang in zijn geheel de rug toe, zo vertelt ze in de Finse F1-podcast SHIKAANI. Op Twitter reageert ze op het verhaal, dat ze tien jaar later pas naar buiten durfde te brengen.

"Het is tien jaar geleden en gelukkig is er sindsdien veel op een positieve manier veranderd in de autosport. Ik heb in mijn 28 jaar lange carrière veel meegemaakt en heb er nog nooit echt in het openbaar over gepraat, want ik hou niet van drama", zo laat ze optekenen. Ze krijgt uit allerlei hoeken van de autosportwereld steun na haar openbaring en dat doet haar goed.

"Ik ben sprakeloos over de hoeveelheid steun die ik krijg. Het is ongelooflijk lastig om dit soort dingen te vertellen, want je wil niet dat het een negatieve impact heeft op je carrière. Ik zal nooit de klagende persoon zijn die het over 'wat als...' heeft. Mijn avontuur is nog steeds bezig, let's race!"

"Door dit hardop gezegd te hebben ben ik als moeder van een zevenjarig meisje erg trots op de vooruitgang die de wereld boekt op het gebied van vrouwenrechten en gender equality. Er is nog steeds veel werk te verrichten, maar het gaat zeker de goede kant op."

In 2014 keerde Kimiläinen weer terug in het lokale Scandinavische Touring Car Kampioenschap en in 2019 maakte ze de overstap naar de W Series, waar ze het zeker niet onverdienstelijk deed. Ze werd in het eerste seizoen vijfde achter namen als Beitske Visser en Jamie Chadwick, terwijl ze twee races moest missen.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

27 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
RN365 F1-podcast Ruwe diamant Verstappen blijft groeien en verbazen