Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Michael Bleekemolen

Bleekemolen begrijpt Verstappen: "Autocoureurs zijn allemaal egoïstisch"

De Grand Prix van Brazilië werd gewonnen door George Russell, maar na afloop van de race waren Max Verstappen en Sergio Perez het onderwerp van gesprek. Het negeren van teamorders, waarom zou Verstappen dat doen? Michael Bleekemolen legt het coureursperspectief uit in gesprek met RacingNews365.

Verstappen Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

In de laatste ronde van de Formule 1 Grand Prix van Brazilië kreeg Max Verstappen een duidelijke opdracht van Red Bull: teamgenoot Sergio Perez voorbij laten gaan. De reden was eveneens duidelijk: Perez en Ferrari-coureur Charles Leclerc vechten om de tweede plaats in het coureurskampioenschap en elk punt kan hét verschil maken.

Toch ging Verstappen niet van het gas. Hij kwam als zesde over de finish, terwijl Perez met een P7-finish nu op exact hetzelfde aantal punten staat als rivaal Leclerc. De Ferrari-coureur heeft echter meer overwinningen dit seizoen, waardoor P2 op dit moment voor Leclerc is. Had Verstappen anders moeten handelen? Hoe is het als coureur om een dergelijke keuze te maken?

Na afloop van de race op Interlagos legt Michael Bleekemolen in een interview met RacingNews365 uit waarom een coureur eerst naar zichzelf kijkt. Egoïsme hoort namelijk bij het karakter van een topcoureur en de gebeurtenissen in Monaco dit jaar hielpen ook niet mee tussen Verstappen en Perez. "Bij elke autocoureur is één ding belangrijk: je wil niemand voor laten gaan", zo trapt Bleekmolen het gesprek af.

"Dat is een stukje historie en je moet héél duidelijk communiceren als iemand wat anders wil doen. Ik heb wel eens met Sebastiaan (Bleekemolen, red.) samen op de finish af gereden in Monza. We lagen één en twee en het kostte mij toen echt moeite om even te liften. Sebastiaan won met een metertje voorsprong. Ik deed het wel, maar dat is toch je eigen kind."

Bleekemolen senior kan zich wel wat voorstellen bij Verstappen en het negeren van de teamorders. "Ik laat ook niet iemand zomaar voorgaan. Zoek het uit! Natuurlijk telt dat, want het doet heel veel pijn. Toch was het in het geval van Max en Perez niet erg geweest. Het ging om de zesde en de zevende plaats en het was toch al niet de race van Max. Maakt het dan uit? Verder snap ik het wel, van die keer dat hij door Perez benadeeld is..."

Bleekemolen: "Heeft Perez Verstappen geduwd of zo?"

Na afloop van de GP van Brazilië waren beide Red Bull-rijders duidelijk tegenover de media. Ze vonden allebei dat ze juist hadden gehandeld, waarbij Perez ook zei dat Verstappen veel heeft te danken aan de Mexicaan. Bleekemolen: "Dat hij zei: 'Max is door mij tweemaal kampioen geworden', dat begrijp ik niet helemaal. Is hij dat? Ik weet het niet hoor, maar heeft hij hem naar voren geduwd of zo?"

"In dat opzicht sta ik wel een beetje achter wat Max heeft gedaan", aldus Bleekemolen. Hij wijst naar andere gebeurtenissen in de geschiedenis van de F1, waaronder de GP van Oostenrijk in 2002. Hier liet Ferrari-coureur Rubens Barrichello teamgenoot Michael Schumacher winnen door net voor de finish op de rem te trappen. Het was een pijnlijk moment voor Bleekemolen.

"Hij ging pas voor de finish langzamer rijden om te laten zien dat hij uiteindelijk had kunnen winnen. Daar zie je de mentaliteit. Autocoureurs zijn allemaal egoïstisch, daar gaan dit soort spelletjes mee gepaard."

Technisch gezien had Max het in Brazilië moeten doen

- Michael Bleekemolen

Kán Verstappen zijn teamgenoot nog wel helpen?

Nu Perez en Leclerc op hetzelfde aantal punten staat zal het er om gaan spannen in Abu Dhabi. Eén punt meer dan de ander is genoeg om P2 in de coureursstand te veroveren. Verstappen heeft aangegeven dat hij Perez gaat helpen bij de seizoensafsluiter, maar Bleekemolen vraagt zich af of dit wel kan. "Hoe? Hij kan alleen helpen als Perez ook echt achter hem rijdt."

"Straks ligt Max op kop en liggen er nog twee of drie coureurs tussen. Wat moet hij dan nog doen? Technisch gezien had Max het in Brazilië moeten doen. Komende race wordt het lastig, als hij in ieder geval op kop rijdt."

Het is volgens de oud-coureur in ieder geval duidelijk dat de relatie tussen Verstappen en Perez 'een flinke tik heeft gekregen'. De rivaliteit zal volgens Bleekemolen alleen maar groeien. "Halverwege het seizoen zei Perez nog: 'Ik kan Max verslaan', maar ja, misschien met suikerzakjes sparen, maar niet met racen. Tuurlijk heeft hij Monaco en Singapore gewonnen dit jaar, maar dat kwam door de situatie en was niet puur op snelheid."

Bleekemolen verwacht dan ook geen toekomstige interne rivaliteit, zoals tussen Hamilton en Nico Rosberg in 2016. "Nee. Af en toe doet Perez het wel goed, maar vaker niet dan wel. Hij is niet zo goed als Max. Ze zien elkaar niet vaak op de grid naast elkaar en dat wordt denk ik ook niet anders. Het blijft toch een tweede rijder", zo sluit hij af.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

19 reacties

Viaplay

Unibet
x
RN365 F1-podcast Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen