Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2024

Bleekemolen deelt uit eerste hand goed én slecht nieuws voor Verstappen

Max Verstappen zal deze dagen zijn koffers inpakken voor de trip naar Austin, daar waar de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten wordt verreden. In de aanloop daar naartoe deelt Jeroen Bleekemolen goed nieuws, wat meteen ook slecht nieuws is voor Verstappen en Red Bull.

Bleekemolen COTA
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Flying LIzard Motorsport

Het was Max Verstappen al jaren een doorn in het oog: de oneffenheden in het Circuit of the Americas. Door verzakkingen ontstaan hobbels die voor lelijke klappen op het lichaam kunnen zorgen en vorig jaar nog werden Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd omdat hun auto's op die hobbels teveel van de bodemplaat hadden gevergd.

COTA kondigde aan dat men het circuit grondig onder handen zou nemen door de hobbels te verwijderen en nieuw asfalt neer te leggen. Jeroen Bleekemolen kan uit eerste hand delen hoe het circuit er nu bij ligt, aangezien hij er eind augustus nog reed in de Amerikaanse Lamborghini Super Trofeo.

"Het circuit heeft er nog nooit zo goed bij gelegen als nu. Op dat circuit heb je nu eenmaal te maken met verzakkingen en van jaar op jaar is het effect daarvan weer anders. We hadden ooit tijdens een 24-uursrace aldaar zelfs te maken met veranderende omstandigheden."

Die data van het circuit ontbreken

- Jeroen Bleekemolen

'Nieuw'

Goed nieuws dus voor wat betreft de staat van het circuit, maar het maakt ook dat het circuit welhaast als 'nieuw' aan zal voelen. En dat is niet ideaal als je juist op COTA met de belangrijkste upgrade sinds tijden wil komen, zoals in het geval van Red Bull.

"Die veranderingen in het circuit, daar heb je de informatie niet over. Je hebt geen data om in te voeren in de simulator. Je kan dat bij benadering doen, maar het zal nooit volledig overeenkomen met de praktijk. En die veranderingen in de baan hebben wel degelijk een grote impact op de setup van de auto."

En dat betekent dat alles wat je nodig hebt om een grote upgrade uitvoerig te evalueren ontbreekt. De nieuwe data van het circuit ontbreken, maar ook de tijd. Immers, er wordt op COTA maar één vrije training gereden, alvorens de sprintkwalificatie op het programma staat.

"Sowieso is het tegenwoordig al een beetje hit and miss met updates. "Je hebt buiten de raceweekenden om geen testdagen meer. Voorheen kon je een update nog testen en dan besluiten om hem wel of niet mee te namen naar een GP. Dat is nu niet meer. Nu ga je naar een GP toe en dan werkt een update wel of juist niet."

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten wordt cruciaal voor Max Verstappen en Red Bull, vooral wegens een langverwachte update. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een kakelverse RacingNews365 Formule 1-podcast!

We verloten maar liefst 10 schaalmodellen en 10 caps onder onze YouTube-abonnees! Maak nu kans op één van deze prijzen door je te abonneren op ons YouTube-kanaal én te reageren onder de video via de onderstaande knop.

Abonneer, reageer en win!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Commotie Steward doet opvallende oproep aan Verstappen en FIA na ophef