Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Max Verstappen

Bleekemolen schiet vol na wereldtitel Verstappen: "Dit gebeurt maar eens per eeuw!"

Max Verstappen maakt heel wat los binnen de (Nederlandse) racesportwereld. Oud-coureur Michael Bleekemolen had de grootste moeite om zijn emoties onder controle te houden toen Verstappen de wereldtitel op zijn naam schreef.

Verstappen Abu Dhabi 2021
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Autocoureur Michael Bleekemolen was eigenlijk met stomheid geslagen toen we plots een Nederlandse wereldkampioen Formule 1 hadden. RacingNews365 sprak hem enkele uren na de spraakmakende Grand Prix van Abu Dhabi.

"Het is zo onverwachts ook nog. Je was al bijna klaar met de race en toen gingen mijn ogen ineens open want er waren kansen", herinnert hij zich nog.

Het zag er lang slecht uit

Bleekemolen is kritisch op Hamilton, die in zijn ogen niet maximaal gepresteerd heeft. "Hij heeft te langzaam gereden tijdens de kwalificatie. Je ziet ook dat hij niet zo allround is als Max, want in de trainingen was hij sneller en in de kwalificatie niet."

Verstappen had een slechte start, maar probeerde in de eerste ronde met een gewaagde uitremactie de leiding te heroveren. Hamilton ging daarbij buiten de baan, maar hoefde van de wedstrijdleiding zijn positie niet aan Verstappen te geven. Een beslissing die Bleekemolen niet begrijpt.

"Lewis kwam buiten de baan terecht. Als er een muur had gestaan dan had hij wel geremd en Max voorgelaten. Dat is wel een probleem met die moderne circuits met alle uitloopstroken."

Volgens ‘De Bleek’ was het de bocht van Verstappen: "Max lag op het moment dat ze instuurden een halve meter voor. Elke normale coureur had zich gewonnen gegeven. Het was wel zwak om die escape road te gebruiken en dan door te mogen."

"Als Lewis had geremd, had hij de bocht gewoon gehaald maar ook hij ging gewoon te hard."

			© Red Bull Contentpool/Getty Images
	© Red Bull Contentpool/Getty Images

Perez de grote held

Een heldenrol was er ook weggelegd voor Sergio Perez. De Mexicaan bleef zo lang mogelijk op de baan en kreeg de gestopte Hamilton in zijn nek, die dacht eenvoudig voorbij te geraken aan de Red Bull-coureur. Perez vocht echter knap terug en Verstappen wist zelfs zes seconden in te lopen op Hamilton.

'Als ik zijn bankrekening had, maakte ik nu nog geld over!", lacht Bleekemolen. "Wat een verschrikkelijk mooie manier hoe hij dat deed. Het ging gewoon van acht naar anderhalve seconde, door hem op te houden."

"Ik vond het wel heel mooi. Je wordt gek als je erachter rijdt, maar het hoort bij het spelletje. Voor Max was het ideaal en het is ook gewoon toegestaan. Je mag hem niet van de baan rijden, het was heftig maar heel mooi."

Mercedes slaat de strategische plank mis

Daar waar Red Bull schitterde op strategisch vlak sloeg Mercedes de plank mis. Tot tweemaal toe riep het team Hamilton niet binnen toen Verstappen wel stopte tijdens een VSC- en SC- situatie.

"Dat was heel raar. Hamilton vroeg ook al of hij het nog wel ging redden op die banden. Je ziet wel vaker dit soort dingen bij Mercedes. Red Bull anticipeert daar veel beter op."

Vijf ronden voor het einde crashte Nicholas Latifi na een duel met Mick Schumacher. Red Bull riep Verstappen binnen voor een setje van de zachte band, terwijl Hamilton buiten bleef. De Brit en Toto Wolff waren al in paniek nadat duidelijk werd dat de race nog hervat zou worden.

"Het was wel uniek hoe de Safety Car wegging, want die had in theorie nog een ronde langer door moeten rijden. Ik weet niet wie die fout maakte, maar het was een voordeel voor Max."

"Ik had een rampartij verwacht, want alleen de winst geldt voor beide coureurs. Het ging echter heel netjes. Ik had verwacht dat Lewis alles zou doen om Max te blokkeren."

Verstappen viel direct aan en wachtte niet op de rechte stukken. Bleekemolen begrijpt wel waarom: "Hij had kunnen wachten, maar was natuurlijk bang dat hij op het rechte stuk tijd zou verliezen. Het was alles of niets."

Emoties nemen Bleekemolen over

Bleekemolen, op dat moment analist bij de NOS op TV, had het zwaar tijdens de laatste ronde. "Het was fantastisch! Ik was hevig geëmotioneerd. Ik zat in de studio in Hilversum en het was niet normaal! Iedereen was aan het huilen, de ontlading was zeer groot."

"Dit komt eens in de eeuw voor, dit is zo uniek. Het kan ook gewoon niet beter dan dit seizoen. Ook met de GP op Zandvoort: de organisatie, het weer en natuurlijk Max die won. En dan tot en met de laatste meter van de laatste race een prachtige strijd."

"Dit komt eens in de eeuw voor, dit is zo uniek. Wat gaan we doen volgend jaar? Het kan niet beter, ook met Zandvoort de zege, organisatie en het weer. Tot aan de laatste race een prachtige strijd."

			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

Titel Verstappen even onzeker

Het team van Mercedes diende direct na afloop van de race twee protesten in. Bleekemolen vindt dat het Duitse team zichzelf daarmee een zeer slechte verliezer toont.

"Mercedes moet zichzelf afvragen of ze dit wel moeten doen. Als merk doet het je ook geen goed. Dat Max dan kampioen wordt en je alsnog in beroep gaat..."

"Het is wel gek dat de auto’s er tussenuit gaan, dat begrijp ik. Het was goed voor de show, maar niet voor Mercedes. Maar ze moeten zich erbij neerleggen. Stel dat er een straf volgt, ben je dan wel de echte kampioen? Smaakt het dan nog naar een titel?", vraagt Michael zichzelf hardop af.

"Een groot automerk als Mercedes moet dit niet willen. Dan moeten ze ook vanuit de top in Duitsland zeggen dat het genoeg is, dat het klaar is. Dat ze zichzelf neerleggen bij de uitslag van de race", aldus de oud-coureur.

Ook interessant:

Perfecte wereldkampioen Verstappen en Red Bull straffen Mercedes genadeloos af

Wat een race! Wat een einde! Max Verstappen is wereldkampioen Formule 1 2021! Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk vieren het en praten na over de knotsgekke GP van Abu Dhabi in de nieuwste RacingNews365-podcast!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2021 RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

Viaplay
x
Interview Schumacher leert van Verstappen: "Geweldige ervaring om tegen hem te racen"