Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 2020

Bleekemolen wanhoopt (nog) niet: "Anders stort echt alles in"

De coronacrisis treft de hele wereld en slaat vrijwel niets en niemand over. De autosportwereld is eveneens in al zijn geledingen zwaar getroffen door de gevolgen van de pandemie. Zo ook oud Formule 1-coureur en autosportondernemer Michael Bleekemolen. Zijn twee kartbaans en de Race Experience op Zandvoort zijn voor onbepaalde tijd gesloten. "Alles staat stil, de omzet is nul."

Interview
Naar nieuwsoverzicht © ACO

Dit is nog nooit vertoond, verzucht Michael Bleekemolen in een exclusief vraaggesprek met RacingNews365. De oud-coureur is eigenaar van kartbanen in Amsterdam en Delft en de Race Experience op Zandvoort. "Van het op op het andere moment houdt het zomaar ineens op, sinds die persconferentie van zondag 15 maart. Alles staat ineens stil. Letterlijk! En net als in de horeca hebben we in een klap nul-komma-nul omzet. Heel onwerkelijk."

Bleekemolen zegt niet direct te wanhopen, ondanks de maandelijks in de tonnen lopende vaste lasten. "We hebben gelukkig wat vet op de botten. We kunnen het een paar maanden zo volhouden. Maar toch, ik heb 170 man personeel en diverse uitzendkrachten in dienst. Die zijn nu bijna allemaal thuis." Twintig mensen zijn nog wel in bedrijf, bijvoorbeeld voor de poot Classic Car Ritten. "Zij poetsen de klassieke Jaguars en al die andere gave oldtimers. Die worden mooi klaar gemaakt voor als ze toch de weg op mogen later dit jaar. En dan zijn er nog wat andere klussen die bij de kartbanen gedaan kunnen worden. Maar de auto's voor de Race Experience waren net helemaal spic en span, echt klaar voor het nieuwe seizoen. Dat is wel even zuur hoor."

Verder is er nog wat kantoorpersoneel werkzaam vanuit huis. "Die kunnen op hun laptops makkelijk inloggen en zaken afhandelen. Maar dat zijn ook geen dagvullende activiteiten meer natuurlijk." De 70-jarige Aerdenhouter en enkelvoudig Grand Prix-deelnemer (USA 1978, Watkins Glen, ATS) spreekt de hoop uit dat het kabinet haar belofte onverkort nakomt en dat ondernemers de helpende hand wordt toegestoken. "Dat geeft een beetje verlichting in deze toch wel erg spannende tijden." Verder ondervindt hij veel steun van zijn gezin en noemt daarbij specifiek zijn zonen Sebastiaan en Jeroen. "Fijn dat ze in de buurt zijn, ik spreek ze elke dag. Ook Jeroen is hier in Aerdenhout, hij kwam Monaco niet meer in, waar hij meestal verblijft. Jeroen zat al in het vliegtuig klaar toen duidelijk werd dat zijn races niet doorgingen. Toen is hij letterlijk het vliegtuig uitgerend."

Bleekemolen senior heeft de grootste zorgen over de totale onzekerheid die de crisis met zich meebrengt: "Niemand weet hoe het verder gaat, we hebben geen idee hoe lang het allemaal gaat duren. Weken? Maanden? Het hele jaar? Dat laatste valt niet te hopen. Dit is zoveel groter dan de kredietcrisis in 2008. Daarom is het ook zo belangrijk dat de regering de helpende hand biedt. Want anders stort echt alles in."

Om er na een korte stilte aan toe te voegen: "Wat beleven we met zijn allen toch een gigantische narigheid. Maar laten we niet vergeten dat het vooral de entertainmentsector is, die volledig stilligt. Het kan allemaal nog erger. Laten we hopen dat we heel snel allemaal weer gezond worden en gezond blijven. Want dat is toch het allerbelangrijkste."

0 reacties