Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Bleekemolen wijst grootste tekortkoming van Leclerc ten opzichte van Verstappen aan

Komend weekend is het in Miami tijd voor de vijfde ronde van het wereldkampioenschap Formule 1. Waar staan Red Bull en Max Verstappen ten opzichte van Ferrari en Charles Leclerc? Is het gat met de Scuderia nu gedicht? Jeroen Bleekemolen bekijkt tezamen met RacingNews365 de huidige stand van zaken bij de topteams.

Tijdens de eerste ronde van het Formule 1-seizoen werd meteen duidelijk dat Ferrari een kampioenschapswaardige bolide heeft gebouwd. Charles Leclerc maakte hier gretig gebruik van, terwijl de coureurs van Red Bull al bij de eerste race uitvielen met betrouwbaarheidsproblemen. Ferrari kon uitlopen in beide kampioenschappen, maar dit duurde niet lang. Bij de thuisrace van de Italiaanse renstal, in Imola, sloeg Red Bull keihard terug met een 1-2 in het hol van de leeuw. Het onderlinge verschil in de constructeursstand is ineens nog maar elf punten in het voordeel van Ferrari. Max Verstappen staat ondertussen nog 'slechts' 27 punten achter WK-leider Leclerc in het coureurskampioenschap. Is het gat tussen Red Bull en Ferrari nu gedicht? "Dat is moeilijk om nu te zeggen", analyseert Jeroen Bleekemolen in gesprek met RacingNews365 . "Ferrari was heel snel over één ronde, of over een paar rondes, maar de bandenslijtage was in Imola hoger. Dat maakte een heel verschil tijdens de tweede helft van de race, de tweede stint, want daar waren ze echt langzamer en was Red Bull sterker. Maar ja, het kan zomaar zijn dat ze een kleine upgrade hebben en dat het ineens beter wordt. Het zit héél erg dicht bij elkaar, dus het kan elke week weer de andere kant op gaan."

Bleekemolen: 'Dit heeft Leclerc al zijn hele carrière'

Door de regenachtige omstandigheden en het sprintrace-format tijdens het raceweekend in Imola is het volgens Bleekemolen lastig om te zeggen welk team precies de overhand heeft. Ook bij de komende race in Miami is nog veel onzeker, omdat het een nieuw circuit is. Waar echter al wel naar gekeken kan worden, is het verschil tussen de coureurs. Verstappen en Leclerc strijden vooralsnog namelijk met zijn tweeën om de overwinningen. Na vier races hebben beide coureurs twee keer gewonnen, al heeft Leclerc door twee uitvalbeurten van de Nederlander nog een ruime voorsprong in het WK. De Ferrari-corueur had echter een grotere voorsprong gehad als hij geen kostbare fout maakte in Imola. Leclerc spinde in de slotfase van de race door een rijdersfout, maar of komt door de druk van het WK? "Ik denk het niet", begint Bleekemolen. "Als je naar Leclerc kijkt, dan heeft hij gedurende zijn hele carrière al van dit soort momentjes. Hij is extreem getalenteerd en hij zit net als Verstappen en Hamilton echt in de buitencategorie, alleen hij is niet zo foutloos. Dat is eigenlijk al jaren zo." "Hij heeft al heel lang dat hij zó snel is, maar net even een foutje maakt en daardoor bijvoorbeeld niet wint", aldus de Nederlandse coureur, die hierdoor Leclerc niet gelijk ziet als de grote favoriet voor de wereldtitel van dit jaar. "Als hij de foutjes kan wegpoetsen, dan kan hij kampioen worden. Ik zie Max echter nog steeds als de favoriet, want over een heel seizoen is hij zó goed en zó foutloos. Zeker de laatste twee jaar."

Krijgen Verstappen en Leclerc nog concurrentie?

Naast Verstappen en Leclerc hebben ook Sergio Perez en Carlos Sainz een auto die snel genoeg is voor overwinningen. De coureurs van de topteams kunnen in theorie meedoen voor het kampioenschap, maar Bleekemolen ziet al duidelijke 'nummers een en twee' bij Ferrari en Red Bull. Na een ongelukkige seizoensstart van Sainz wordt ook de Spanjaard gezien als de tweede man naast Leclerc. "Hij staat nu al heel ver achter, dus die verschuiving heeft eigenlijk al een beetje plaatsgevonden. Ferrari zegt nu al een beetje: 'de titelkandidaat is nu wel Leclerc'. Dat is denk ik in het voordeel van Ferrari, dat ze net als bij Red Bull een duidelijke nummer één hebben", aldus Bleekemolen, die hierbij niet tekort wil doen aan het talent van Sainz. "Ik denk dat hij het qua snelheid zeker wel kan. Hij heeft kansen gekregen, maar het zat tegen. Dan wordt hij er net weer afgereden... alles bij elkaar aan het begin van het seizoen bepaalt dan of het wel of niet zijn jaar wordt. Gekeken naar zijn talent en snelheid zit het in principe wel goed. Ze zitten dicht bij elkaar, die twee!"

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi