Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Blunderend Ferrari voor schut gezet door de stewards na straf Leclerc

Charles Leclerc kreeg een straf van de stewards, nadat hij Lando Norris in de weg reed. Hij krijgt echter ook een schouderklopje van de stewards, want hij maakte de juiste keuzes, nadat zijn team hem in de steek liet.

Charles Leclerc start de GP van Monaco niet vanaf P3, maar vanaf P6, nadat hij een gridstraf kreeg voor het in de weg rijden van Lando Norris. In de tunnel in Monte Carlo moest de Brit in de ankers om niet vanachter op de Ferrari in te rijden, zoals op de video hieronder is te zien. Het artikel gaat onder de video verder .

Leclerc rijdt in de weg

Maar alhoewel de stewards zich genoodzaakt zagen om Leclerc te bestraffen, benadrukken ze dat het Ferrari was dat er een potje van maakte. De Monegask was namelijk helemaal niet gewaarschuwd door zijn team dat Norris eraan kwam. In het oordeel van de stewards geven ze tekst en uitleg. "We hebben beide coureurs gehoord, video's bekeken en de radioberichten beluisterd. Leclerc had zijn laatste snelle ronde afgerond aan het einde van Q3, Norris zat in een snelle ronde en kwam in de tunnel Leclerc tegen op zijn pad. Hij werd duidelijk in de weg gereden." "Beide coureurs waren het erover eens dat Leclerc weinig had kunnen doen op dat moment om op een veilige manier Norris niet in de weg te rijden, aangezien het zicht in de tunnel door de lichtinval slecht is en de racelijn zich verplaatst van de linkerkant van de tunnel naar de rechterkant." "Sterker nog: de stewards merken op dat Leclerc in deze situatie het juiste heeft gedaan, maar het was te laat om te voorkomen dat hij Norris in de weg reed."

Ferrari blundert

De stewards laten het niet na om Ferrari streng toe te spreken. "Na het beluisteren van de teamradio, werd het echter duidelijk dat het team van Leclerc het na heeft gelaten om hem enige waarschuwing te geven dat Norris er aan kwam, tot het moment daar was dat Norris al precies achter hem zat." "De discussie die op de radio werd gevoerd, ging helemaal over de andere coureurs en hun tijden, niet over het verkeer dat er achter Leclerc aan zat te komen. En dat terwijl dat een zeer belangrijke taak is op dit circuit..." "Als Leclerc op tijd was gewaarschuwd door zijn team, dan had hij veel meer kunnen doen om te voorkomen dat hij Norris in de weg reed, zeker aangezien het op de systemen erg duidelijk te zien was dat de McLaren-bolide er aan kwam. De stewards oordelen dan ook dat het onnodig was dat Leclerc in de weg reed", zo luidt het rapport. Overigens kreeg Ferrari vorig jaar ook een tik op de vingers en een straf van 25.000 euro van de stewards, nadat Sainz door zijn team verkeerd werd geïnformeerd over de aanstormende Stroll. De Canadees kwam een haast stilstaande Ferrari tegen, tot woede van de stewards destijds.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"