Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Blunderend Ferrari-personeel door nieuwe baas Vasseur op scherp gezet

Fred Vasseur is inmiddels twee weken lang aan de slag bij Ferrari. Na een wisselvallig 2022 moet het dit jaar beter. Hoe wil hij dat doen? Vasseur legt uit. Hij is niet bang om in te grijpen als sommige dingen fout blijven gaan.

Vasseur Ferrari
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Ferrari

In zijn eerste gesprek met de media, waaronder RacingNews365, wordt de nieuwe Ferrari-teambaas Fred Vasseur aan de tand gevoeld. Vorig jaar had het team een prima bolide en leken zij in de beginfase van het seizoen het te kloppen team te zijn. Er ging echter van alles mis. Op strategisch vlak ging het helemaal fout, de motor was onbetrouwbaar en ook de updates gedurende het seizoen lieten te wensen over.

Als Vasseur daar mee wordt geconfronteerd, barst hij in lachen uit. "Het is mijn werk om de analyses te doen, dus dankjewel dat je dat alvast voor me doet!", grinnikt hij. "Maar nee, ik ben hier net twee weken. Het is een lang proces, zeker als we het hebben over de motor. Ik hoop dat alle problemen de laatste maanden zijn opgelost en nu onder controle zijn. Er is goed werk geleverd", begint hij positief.

Strategische ontwikkelingskeuze

Hij gaat verder over het tweede punt: de trage ontwikkeling van de F1-75 waarmee Charles Leclerc en Carlos Sainz vorig jaar raceten. Hoe zit het daar mee? Volgens Vasseur moet Ferrari daar een goede balans in gaan vinden.

"De motor is pas het eerste deel van de hele formule. Het tweede deel is de ontwikkeling. Dat is vaak een strategische keuze nu in combinatie met het budgetplafond. Wil je meer gefocust zijn op de nieuwe auto, of de auto van het volgende jaar?", zo vraagt hij zich hardop af.

"Vorig jaar was ik hier nog niet, dus ik ga daar ook niet over oordelen. We gaan het tijdens dit seizoen zien hoe we dat gaan aanpakken."

			© Ferrari
	© Ferrari

Strategie

En dan het heikele punt waar iedereen het regelmatig over heeft. Zelfs de F1-fans maken Ferrari soms belachelijk vanwege de strategische missers. Volgens de Franse teambaas is het niet zo simpel als iedereen denkt, maar hij erkent wel dat het echt beter moet.

"Als we het over strategie hebben, of over de strategen, dan heb je het eigenlijk slechts over het tipje van de ijsberg dat je kan zien."

"Strategie gaat niet alleen om degenen die je ziet op het tipje van die ijsberg. Het gaat om de communicatie binnen de organisatie, de flow aan de pitmuur en dat soort dingen."

"We zijn in het proces om alles onder de loep te leggen, maar we moeten op dat vlak wat verbeteringen door gaan voeren. Momenteel is het echter nog erg vroeg dag voor mij."

Ingrijpen?

Alhoewel Vasseur drastische maatregelen op de korte termijn uitsluit, schroomt hij het niet om in te grijpen als er bepaalde mensen op bepaalde plekken hun werk niet goed (genoeg) blijken te doen.

Eerst probeert hij van binnenuit iedereen te helpen en ervoor te zorgen dat zij beter hun werk (kunnen) doen. Als dat die mensen niet lukt, dan dreigt een andere oplossing.

"Ik neem mijn eigen aanpak mee", legt de man die overkwam van Sauber uit. "Als ik fouten maak, dan ben ik de eerste om dat toe te geven, maar als ik in moet grijpen, dan zal ik dat ook doen", belooft hij.

"Het zou raar zijn om na twee weken in te grijpen in de organisatie. We zijn in discussie over ons systeem, om te begrijpen wat de zwakke punten zijn en hoe we deze kunnen begrijpen."

"Het draait op dit moment echter meer op continue verbeteringen. Grote wijzigingen zouden op dit moment niet logisch zijn. Ik vertrouw de mensen die er zitten en we proberen hen zo goed mogelijk te begeleiden."

"Als het dan toch niet werkt, dan is het na een aantal weken of maanden tijd om actie te ondernemen. Maar ik vertrouw iedereen. Je moet je niet alleen maar focussen op de top van de piramide", benadrukt hij nogmaals.

"Ik probeer te begrijpen wat er vorig jaar is gebeurd bij elke fout en erachter te komen waar het probleem lag. Je moet een duidelijke flow te hebben in de communicatie tussen de goede mensen op de goede plekken. Het is work in progress", aldus Vasseur.

Ook interessant:

Coronel hoopt op lastiger seizoen voor Verstappen: "Vorig jaar te makkelijk"

Tom Coronel blikt tezamen met RacingNews365 vooruit op het nieuwe Formule 1-seizoen in 2023. Zo verwacht hij een lastiger jaar voor Max Verstappen, een sterk jaar van Nyck de Vries (mits AlphaTauri mee kan komen) en nog veel meer!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Charles Leclerc

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Zet je wekker! Hoe laat begint de Grand Prix van Australië?