Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Blunderend Mercedes blind voor Red Bull-pace: "Een monumentale fout van ons"

Het Nederlandse Grand Prix-weekend van Mercedes ging niet van een leien dakje. Dat begon in de kwalificatie, toen Lewis Hamilton bleef steken in Q2. In de race ging het van kwaad tot erger, na diverse strategische teamfouten en een touché van George Russell met Yuki Tsunoda. Teambaas Toto Wolff kijkt kritisch in de spiegel: "We zaten er gewoon allemaal naast."

Toto Wolff windt er geen doekjes om: bij Mercedes ging na de start van de race in Zandvoort alles mis wat maar mis kon gaan. Dat begon bij de eerste regendruppels. George Russell en Lewis Hamilton bleven te lang op droge banden rijden op een natte baan.

Hamilton wisselde in ronde drie naar intermediates, Russell een ronde later. Beiden zakten flink terug. "Het was een monumentale fout die we in het begin hebben gemaakt", zegt teambaas Toto Wolff tegenover het Duitse Sky Sport. "Onze auto had de snelheid, maar kwam met dank aan het weer, de coureurs en de strategie niet tot zijn recht. Daar was ik zelf ook debet aan," bekritiseerde Wolff.

Het ontging Mercedes volledig dat Red Bull-coureur Sergio Perez in de eerste ronde 25 seconden sneller was. "Daar valt niets goed te praten, dat heeft onze hele race verpest," zei de Oostenrijker.

"We hadden een auto die vooraan mee had kunnen doen."

Dat de race van Mercedes al snel in rook opging, kwam ook door de feedback van één van zijn coureurs. Wolff: "George (Russell, red.) zei in de tweede en derde ronde: 'laten we buiten blijven.' Daar zijn we natuurlijk van afhankelijk en we hadden niet gezien dat Perez zo'n grote voorsprong had opgebouwd."

Toch was het een gezamenlijke beslissing, benadrukt de Mercedes-teambaas: "We zaten er gewoon allemaal naast."

Wolff vervolgt: "Het weer veranderde zo snel, veel sneller en heftiger dan verwacht. We zaten er goed naast met onze voorspellingen. We moeten uitzoeken waarom dat is gebeurd."

Hamilton eindigde uiteindelijk als zesde en scoorde nog wat punten, terwijl Russell op de zeventiende plaats geclassificeerd werd nadat hij zijn race vroegtijdig beëindigde in de pitstraat. De bittere conclusie van Wolff luidt: "We hadden een auto die vooraan mee had kunnen doen." Hij sluit af: "Maar achteraf koop je daar niks voor in de sportwereld."

Ook interessant:

Max Verstappen de enige echte koning van Zandvoort

Wát een Formule 1-weekend hebben we achter de rug. Het was mooi, mooier, het mooist en wat gebeurde er een hoop om over na te praten. Dat doen Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk dan ook.

Forbidden

Weddenschappen Mercedes

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Analyse Waarom Hamilton vanwege Verstappen terecht de noodklok luidt