© Mercedes

Nieuwsoverzicht

Bottas geeft zege aan Hamilton, Verstappen vijfde in GP Rusland

30 sep. 2018 14:41 Jan van der Burgt 1 reacties
Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland gewonnen en daarmee zijn leiding in het kampioenschap verder uitgebouwd. De race werd beslist aan de pitmuur van Mercedes, door Valtteri Bottas de opdracht te geven zijn teamgenoot voorbij te laten. Max Verstappen werd na een geweldige inhaalrace vijfde.

De race gaat voor Rusland-begrippen opvallend rustig van start. Iedereen komt heelhuids door bocht één en de top vier in dezelfde volgorde als waarin ze zijn gestart. Max Verstappen maakt ondertussen korte metten met het middenveld. Na dik zeven ronden(!) ligt hij al vijfde. Ter vergelijking, Daniel Ricciardo ligt dan nog twaalfde, terwijl hij één plekje vóór Verstappen is gestart.

Drama volgt dan voor Toro Rosso. Zowel Pierre Gasly als Brendon Hartley spint op merkwaardige wijze, waarna ze beiden met technische problemen op moeten geven in de pits. Als na een kleine tien ronden de eerste pitstop worden uitgevoerd is het wachten op de stops van de drie topteams.

Het is uiteindelijk raceleider Valtteri Bottas die als eerste de ultrasofts inwisselt voor de softs. Sebastian Vettel is de volgende, maar komt achter Bottas weer terug de baan op. Hamilton volgt weer een ronde later en verliest daar zowaar een plekje mee aan Vettel. Max Verstappen rijdt ondertussen de snelste raceronde. De Nederlander rijdt dan nog altijd op de softs waarop hij is gestart.

Lewis Hamilton rijdt vervolgens binnen no-time het gat naar Vettel dicht en na een enthousiaste verdedigende actie van Vettel waarbij de twee elkaar bijna raken, gaat hij er twee bochten verder wél aan voorbij. Als ook Kimi Raikkonen zijn pitstop maakt, dan rijdt opeens Max Verstappen aan de leiding.

Achter de RB14 van Verstappen dicht Lewis Hamilton het gat naar teamgenoot Valtteri Bottas. Het is echter niet genoeg om direct een aanval te plaatsen. Daarvoor heeft Hamilton toch echt de hulp van Bottas nodig: "You nead to let Lewis by", zo krijgt de Fin te horen. Bottas valt direct in de schoot van Sebastian Vettel, maar de Duitser is niet bij krachten een gooi te doen naar de tweede plaats.

Met nog twintig ronden te gaan rapporteert Lewis Hamilton dat hij wat haperingen in de motor waarneemt. Het tempo heeft er echter niet onder te lijden, net als het tempo van Max Verstappen op veertig ronden oude softs. Het stelt de Red Bull-coureur in staat voor de laatste stint voor Pirelli's ultrasofts te kiezen.

Het is Max Verstappen die zelf bepaalt wanneer hij binnenkomt door te voelen hoeveel leven er nog in de banden zit. Uiteindelijk komt hij met nog tien ronden binnen te gaan voor de op één na zachtste compound, hetgeen de leiding aan Lewis Hamilton geeft. Zodoende wint Hamilton kinderlijk eenvoudig de Grand Prix van Rusland. Op het podium wordt hij geflankeerd door Valtteri Bottas en Sebastian Vettel.

Valtteri Bottas hoopt nog op de overwinning als hij in de slotfase vraagt 'hoe Mercedes gaat finishen'. Was er een afspraak waarbij Bottas de leiding onder bepaalde voorwaarden terug zou krijgen? Hoe dan ook, het team bepaalt dat er aan de volgorde niets verandert en dat er na de race over gesproken zal worden.

Max Verstappen moet achter Kimi Raikkonen genoegen nemen met de vijfde plaats, terwijl Daniel Ricciardo in de andere Red Bull de top zes compleet maakt. Charles Leclerc rijdt wederom een dijk van een race en wordt zevende, vóór Kevin Magnussen, Esteban Ocon en Sergio Pérez.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen