© Mercedes

Nieuwsoverzicht

Bottas pakt poleposition GP Rusland, Verstappen snel klaar

29 sep. 2018 15:02 Jan van der Burgt 0 reacties
Vallteri Bottas heeft op overtuigende wijze de poleposition voor de Grand Prix van Rusland gepakt. Op de eerste rij wordt hij morgen vergezeld door teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen hield de kwalificatie niet geheel onverwacht na Q1 voor gezien.

In Q1 kan thuisrijder Sergey Sirotkin geen potten breken. De Rus spint in de slotminuut en vormt samen met Brendon Hartley, Fernando Alonso, Stoffel Vandoorne en Lance Stroll het groepje van uitvallers. De jongens van de drie grote teams mogen zonder problemen door naar Q2. Mercedes is, geheel in lijn met het beeld van de laatste paar sessies, het snelste team in dat eerste kwalificatiedeel.

Max Verstappen klokt op gepaste afstand van snelste man Lewis Hamilton met slechts één run de derde tijd. Geheel volgens verwachting zien we hem daarna niet meer terug. Niet meer in Q1, maar ook niet meer in Q2. Door gridstraffen weet de Nederlander al dat hij als achttiende start.

In Q2 doet zich vervolgens de vreemde situatie voor dat in theorie twaalf rijders strijden om tien startbewijzen voor Q3. Niet alleen Max Verstappen laat het lopen, maar ook teamgenoot Daniel Ricciardo en Pierre Gasly, die in hetzelfde gridstraffen-schuitje zitten. De twee overgebleven afvallers van Q2 heten Nico Hülkenberg en Carlos Sainz. Ook zij gaan niet naar buiten en lijken genoegen te nemen met de elfde en twaalfde plaats en daarmee de vrije bandenkeuze voor de racestart.

Terwijl Verstappen veel te vroeg zijn praatje houdt met de pers gaat Mercedes door met waar het was gebleven, namelijk domineren. Ferrari geeft een kleine halve seconde toe op Mercedes. Beide teams doorlopen Q2 op de ultrasofts, waar ze dus ook de race op starten.

De verrassende naam in het derde kwalificatiedeel is die van Marcus Ericsson, die profiteert van alle afhakers in Q2. Hij kan echter geen potten breken achter het geweld van Mercedes en Ferrari. Met name Valtteri Bottas geeft er in het zilvergrijs een flinke klap op. In zijn eerste run slaat hij een gat van 0.004 seconde naar teamgenoot Lewis Hamilton. Sebastian Vettel volgt op zes tienden op P3.

In zijn tweede run probeert Hamilton orde op zaken te stellen, maar de Brit vergaloppeert zich terwijl Bottas zijn tijd verder aanscherpt. Vettel verkleint in de Ferrari het gat naar de poleposition, maar meer dan P3 zit er voor hem niet in. De volledige tweede rij kleurt rood met Kimi Raikkonen op P4.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen