Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alpine F1 Team

Boze Alpine-baas gaat los op 'amateuristisch F1-team' en dreigt met ontslagen

Bij Alpine gaat het niet altijd even goed dit jaar, tot onvrede van CEO Laurent Rossi. Hij eist verandering, anders gaat hij ingrijpen. En hij schroomt het niet om dat nog dit seizoen te doen.

Gasly Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het Formule 1-seizoen van Alpine is zeer wisselvallig begonnen. Goede races werden afgewisseld met dramatische weekenden, tot enorme frustratie van CEO Laurent Rossi. Het Franse team staat op P6 in het klassement, op een straatlengte achterstand van de top vier. Op de Franse tv liet hij zich zeer kritisch uit. "Het is teleurstellend, slecht zelfs. Dit jaar is niet goed begonnen, met een ondermaatste performance."

"Kijkend naar de stand in het kampioenschap, staat die positie niet in verhouding met het geld dat wij investeren. We zijn ver, heel ver, verwijderd van ons doel. Ik zie niet alleen een duidelijk gebrek aan performance, maar ook mis ik een goede uitvoering. De mindset van het team is niet van de standaard die we gewend zijn."

Hij wijst ook op de chaotische races van Alpine. Zo kreeg Esteban Ocon in Bahrein een straf omdat er tijdens een andere vijf seconden straf toch aan zijn auto werd gewerkt. In Bakoe ging er ook heel veel mis, waardoor het team een werkelijk dramatisch weekend meemaakte.

"De eerste Grand Prix, in Bahrein, was er veel, sorry dat ik het zeg, amateurisme, wat tot een slecht resultaat leidde. In Bakoe ging het ook helemaal mis en dat is niet acceptabel. Je mag fouten maken, dat is een basisprincipe, want daar leer je van, maar je moet dat wel doen en niet twee keer dezelfde fout maken. Dat betekent dat je geen verantwoordelijkheid neemt en dat is onacceptabel."

Diagnose

In een interview met F1 doet Rossi er later nog een schepje bovenop. Hij wijst nu niet alleen naar het operationele vlak, maar ook naar de ontwikkeling. "We hebben de ontwikkelingsdoelen niet gehaald. We komen performance tekort en hebben veel fouten gemaakt. Het zorgt ervoor dat dit een lastig jaar wordt. Het seizoen is nog jong, ik wil niet opgeven, maar er moeten dingen veranderen."

"We moeten het team blijven versterken om performance te vinden. De mindset moet veranderen. Die moet veranderen bij het personeel. Het begint bij het nemen van verantwoordelijkheid voor je fouten, om ze zo niet te herhalen en ervan te leren. Er zijn dit jaar veel excuses, die leiden tot een slechte performance."

"Dat moet ik gaan tackelen. Ik heb de juiste mensen nodig. Ik heb een team nodig dat dat weet. Het is aan hen, zij moeten het doen, het is hun verantwoordelijkheid. Ik hoop dat zij dezelfde diagnose stellen. Ik zal hen duidelijk maken dat dit de diagnose is en dat het opgelost moet worden."

Szafnauer?

De eindverantwoordelijke van het F1-team is natuurlijk de teambaas. Otmar Szafnauer is een ervaren rot, maar Rossi absoluut niet tevreden. "Hij is de verantwoordelijke. Dat is zijn baan. Daar kunnen we ons niet voor verschuilen. Ik heb hem naar Alpine gehaald om het team richting ons doel te sturen voor de komende jaren. En dat doel is het constant boeken van progressie, zoals we in de eerste twee jaar van Alpine hebben gedaan, om zo uiteindelijk podiums te halen. Het is zijn missie om daar voor te zorgen."

"Vorig jaar deed ons team het relatief goed, met de vierde positie in het kampioenschap. Het beloofde veel goeds, maar het is onacceptabel dat we dat niet vast weten te houden, want we hebben dezelfde mensen gehouden. Ja, het ligt aan Otmar en zijn team. Hij is niet alleen, maar de verantwoordelijkheid ligt wel bij hem."

De enorme smakken geld die door Renault in het team worden gepompt, moeten wat op gaan leveren. Het duur te lang en er dreigen consequenties, benadrukt Rossi. "Als iedereen 500% geeft en alsnog faalt, dan zijn er externe omstandigheden en belooft het toch nog wat goeds voor de toekomst. Als dat niet het geval is, en zo werkt het in deze business, dan zullen er consequenties zijn. En dan wacht ik niet tot het einde van het seizoen. Het is niet goed. De mindset van het team moet zo snel mogelijk opgelost worden", zo sluit hij af.

Ook interessant:

Briljante Verstappen zet Perez op zijn plek

Een daverende overwinning van Verstappen in Miami, die daarmee Perez weer op zijn plek zette, zo merkt men op in de nieuwste RN365 F1-podcast, waarin Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk hun oordeel vellen over alle gebeurtenissen in de F1.

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen