Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Boze Jordan haalt uit na straf Alonso: "Formule 1, doe toch eens normaal!"

Eddie Jordan snapt helemaal niets van de tijdstraf die Fernando Alonso kreeg na de Grand Prix van Australië. Volgens de voormalig teambaas had de uitslag nooit aangepast mogen worden.

Alonso Australia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het incident tussen Fernando Alonso en George Russell blijft de gemoederen bezighouden in de Formule 1-wereld. In de laatste ronde van de Grand Prix van Australië crashte Russell nadat Alonso twee keer op zijn rem ging staan. De twee raakten elkaar niet, maar Russell verloor in de vuile lucht wel de controle over zijn Mercedes en raakte hard de muur. De stewards oordeelden na de race dat Alonso gevaarlijk gedrag had vertoond en deelden een straf van twintig seconden uit. Alonso zakte zo van de vijfde naar de achtste plaats.

Eddie Jordan is het totaal niet eens met die tijdstraf. De Ier laat dat duidelijk weten in de podcast Formula for Success, al vindt hij het wel lastig om in te schatten wat er nu precies gebeurde.

"Dat is lastig te zeggen, maar ik zag gelijk dat het ogenschijnlijk een beetje verdacht was", vertelt Jordan. "Maar we mogen niet vergeten dat het de positie van Alonso was. We hebben gezien wat hij met Sergio Perez deed in Brazilië. Hij liet hem voorbij om DRS en slipstream te krijgen op het rechte stuk. Alonso is een hele slimme coureur. Er zijn niet veel coureurs die het echt tegen Alonso kunnen opnemen als het om mentale spelletjes gaat, want ik denk dat hij boven iedereen staat. Alleen hij weet wat er precies gebeurd is."

"Doe toch eens normaal!"

Toch durft Jordan wel enigszins een oordeel te vellen. "Het zag eruit alsof de auto vertraagde. Als dat het geval is, moet de coureur erachter goed oppassen. Diegene moet altijd het initiatief nemen, omdat hij alles in zijn hoofd moet afwegen wat hem de veiligste optie geeft. Het was een grote crash en het had afschuwelijk kunnen zijn. George zal er van leren. Ik denk dat hij, net als het grootste deel van de grid, zich er heel bewust van zal zijn als hij de strijd aangaat met Alonso."

Jordan kan het echter niet laten om zijn boosheid over de straf te uiten. "Ik word echt boos als ik een race heb gekeken en denk dat Alonso vijfde is geworden, terwijl hij dan drie plaatsen wordt teruggezet. Ik kan me herinneren dat Bernie Ecclestone dit haatte. Hij zei altijd tegen de stewards dat ze hem een halfuur of uur na de race geen aangepaste uitslag mochten geven, want dat was oneerlijk richting de televisie en alle anderen. Het zaait verwarring."

Wat hadden de stewards dan moeten doen? "Naar mijn mening hadden ze hem twee plaatsen gridstraf voor de volgende race moeten geven als ze vinden dat er iets aan de hand is. Maar neem zijn positie niet af. Waarom zou je dat doen? Het is onzin. In hemelsnaam, Formule 1, doe toch eens normaal! De uitslag is de uitslag. En als er straffen volgen, zijn die voor de toekomst", sluit Jordan af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China