Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Brawn: "Michael Schumacher hing nóóit de vuile was buiten"

Morgen (donderdag) ziet Michael Schumacher, statistisch gezien de beste Formule 1-coureur aller tijden, Abraham. De Duitse legende wordt dan 50 jaar oud. In zijn lange carrière als Formule 1-coureur werkte de Duitser op één jaartje na altijd samen met Ross Brawn. De Britse technicus, tegenwoordig actief als sportief eindverantwoordelijke van de Formule 1, droeg bij aan 88 van Schumachers 91 overwinningen.

In een speciale, op Schumacher gefocuste aflevering van de officiële Formule 1-podcast Beyond The Grid blikt Brawn, inmiddels 64 jaar oud, uitgebreid terug op de samenwerking met de Duitse legende. Iets wat Brawn naar eigen zeggen nooit zal vergeten, en wat een van de bouwstenen van de succesvolle samenwerking was, had te maken met Schumachers loyaliteit en zijn constructieve manier van werken.

Gevraagd naar Schumachers werkwijze en de manier waarop de Duitser bijvoorbeeld omging met teleurstellingen, stelt Brawn dat zijn voormalige collega snel de knop om kon zetten. "Mijn familie had het altijd wel door als ik zuur thuis kwam, nadat een race bijvoorbeeld niet helemaal was verlopen zoals we hadden gehoopt. Dat hebben alle families van paddockleden denk ik wel. Michael kon echter goed omgaan met teleurstellingen. Als een race helemaal de mist inliep, dan nam hij even rust, pakte hij op de dinsdag na de wedstrijd de telefoon op en hadden we een goed gesprek." "Wat ik ontzettend kon waarderen aan Michael", doet Brawn gaandeweg uit de doeken, "is dat hij zich altijd ontzettend loyaal opstelde. Ook al was er heibel in de tent: hij hield het achter gesloten deuren. Michael zou nooit iets naar de media lekken, of voor een groepje journalisten zijn verhaal halen. Achter gesloten deuren kon het rommelen en dan deed hij zijn zegje ook zeker wel, maar voor de camera's verdedigde hij zijn eigen mannen te allen tijde." Brawn en Schumacher stonden bekend om hun amicale, doch zeer professionele samenwerking. Het tweetal raakte door hun jarenlange collaboratie dusdanig aan elkaar gewend, dat ze op een gegeven moment als goede vrienden door het leven gingen. Brawn was mede verantwoordelijk voor de comeback van Schumacher in 2010, toen hij zijn eigen team aan Mercedes had verkocht maar als teambaas aanbleef. "Waarschijnlijk is dat inherent aan het pad dat we hebben bewandeld. Toen Michael de rijzende ster in de Formule 1 was, kreeg ik bijzonder veel verantwoordelijkheden bij Benetton. Samen zijn we gegroeid in de Formule 1, samen zijn we groot geworden. Ook al liep ik al tien jaar op de paddock rond en kwam hij net kijken voelt het toch als een reis die we samen hebben gemaakt. Ik leerde van hem, en hij van mij. We steunden elkaar en vertrouwden elkaar, blindelings."

Viaplay
x
RN365-podcast Hongerige Verstappen jaagt op primeur in onvoorspelbaar China