Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Brawn verrast door felle kritiek op nieuwe Formule 1 motoren

Ross Brawn stond voor de ondankbare taak om een nieuwe motorformule op te stellen voor de periode 2021 en verder. De gepresenteerde plannen stuitten op felle kritiek van Renault, Ferrari en Mercedes.

De nieuwe Formule 1 motoren worden eenvoudiger, luider en goedkoper. Om dat te realiseren wordt de ontwerpvrijheid van de F1-teams ook beperkt en wordt er een standaard KERS-systeem geïntroduceerd. De autofabrikanten zijn hier fel op tegen. Ross Brawn laat aan BBC weten dat hij verrast was door alle kritiek. " Het was toch een kleine schok voor me. We hadden het voorstel mogelijk op een andere manier kunnen presenteren, maar deze mate van kritiek had ik niet verwacht." " De huidige motoren zijn prachtige stukjes techniek, maar het zijn niet de beste motoren om mee te racen." Liberty Media vroeg de zeer ervaren Brawn om de commissie te leiden die zorgt voor een nieuwe Formule 1 vanaf 2021. De verandering van de motorformule vormt daarbij de eerste fase. In de tweede fase wordt gekeken naar de ontwerpen van de auto's en een budgetplafond voor teams. " We moeten de balans vinden tussen techniek die relevant is voor straatauto's en bij de F1 past, waarbij centraal moet staan dat er ook mee geracet kan worden."

De kritieken van Ferrari en Mercedes begrijpt Brawn deels. Mercedes is van mening dat de kosten voor de ontwikkeling van de motoren de komende jaren fors omhoog gaan, maar Brawn vindt deze gerechtvaardigd. Ferrari is van mening dat de F1 teveel op NASCAR gaat lijken met standaardonderdelen en motoren. " Ons voorstel gaat bij lange aan niet zover." " We staan open voor input van andere partijen, zo lang de kerndoelen die we hebben gesteld gerealiseerd worden."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi