Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Brazilië 1994: Het ongeplande Formule 1-debuut van Jos Verstappen

Tijdens de Braziliaanse Grand Prix in 1994 maakte niemand minder dan Jos Verstappen zijn debuut in de koningsklasse van de autosport. Een terugblik naar zijn eerste Grand Prix als Formule 1-coureur.

In 1993 maakte Jos Verstappen dusdanig veel indruk tijdens een Formule 1-test, dat vrijwel elk team interesse had in zijn diensten. In aanloop naar het F1-seizoen van 1994 werd de Nederlander vervolgens als testcoureur in dienst genomen door Benetton, maar toen JJ Lehto door een crash tijdens de wintertests een ruggenwervel brak, moest hij al vroeger dan gepland opdraven voor zijn eerste Grand Prix. Tijdens de kwalificatie voor zijn eerste race gaf Jos Verstappen bijna twee seconden toe op teamgenoot Michael Schumacher, die later dat seizoen aan de haal zou gaan met zijn eerste van zeven wereldtitels. Toch was het goed voor een knappe negende startpositie voor de race op zondag. Na 35 ronden had hij deze negende positie nog steeds in handen, totdat zijn eerste GP helaas vroegtijdig tot een einde kwam. Toen hij samen met Eddie Irvine en Eric Bernard op de traag rijdende McLaren-bolide van Martin Brundle afreed, ging het mis. Verstappen probeerde Irvine in te halen, waarna de Brit hem op het gras dwong. De Benetton-coureur verloor vervolgens de controle over zijn B194, waarna de vier coureurs gezamenlijk van de baan vlogen. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. Ook Brundle, die in de chaos hard werd geraakt door de band van Verstappen, kan de debuut-Grand Prix van zijn Nederlandse mede-coureur nog navertellen. Hieronder zijn de beelden van de spectaculaire crash te zien. Tekst gaat verder onder de video

AEpqXFoXiZ8

Na zijn debuut mocht Verstappen ook tijdens het tweede raceweekend van het seizoen weer in de B194 plaatsnemen. Tijdens de Pacifische Grand Prix reed hij in zesde positie, maar spinde na 55 ronden helaas van de baan. Op dat moment reed hij op drie ronden achterstand van teamgenoot Michael Schumacher, die de race zou winnen. Na die race nam JJ Lehto weer plaats in de Benetton-bolide, al werd hij na enkele tegenvallende races weer vervangen door Verstappen, die nog acht keer in actie kwam. Voor de laatste twee races van het 1994-seizoen en het daaropvolgende seizoen kreeg Johnny Herbert de voorkeur boven de destijds zeer jonge Nederlander, waardoor Verstappen zijn heil ergens anders moest zoeken. Uiteindelijk zou Verstappen tot 107 Grands Prix in de Formule 1 komen, waarin hij twee keer op het podium finishte en in totaal 17 punten wist te scoren. Omgerekend naar het huidige puntensysteem zouden dat er 115 zijn geweest.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden