Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

Breaking: Red Bull ontvangt loodzware straf van FIA na overtreden budgetlimiet

Het hoge woord is eruit. De FIA heeft bekendgemaakt welke straf het Red Bull-team krijgt, nadat het in 2021 het budgetplafond had overtreden.

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Red Bull heeft in 2021 dus toch echt het budgetplafond overschreden. Dat werd ruim twee weken geleden al bekend, maar het team van Max Verstappen en Sergio Perez geloofde op dat moment heilig in haar eigen onschuld. Na twee weken vol geruchten, onderhandelingen en onthullingen, heeft Red Bull overeenstemming bereikt met de FIA over een straf.

Dat betekent dat het team een ABA is aangegaan met de FIA, een zogeheten 'Accepted Breach Agreement'. Red Bull heeft dan ook haar schuld moeten bekennen en toe moeten geven dat het de regels heeft overtreden. Het gaat om een bedrag van 5,6 miljoen pond dat door Red Bull verkeerd is verwerkt in alle financiële stukken.

Omdat Red Bull in maart bij het inleveren van de financiële cijfers 3,8 miljoen pond onder het budgetplafond uitkwam, komt men na het verwerken van de misplaatste cijfertjes uiteindelijk 1,8 miljoen (1,6%) boven het budgetplafond te zitten.

Men kan door de schikking niets anders dan de straf accepteren. En de straf is niet mals. Red Bull heeft namelijk een torenhoge boete gekregen van 7 miljoen dollar, maar ook zal het team voor de duur van twaalf maanden, ingegaan op 26 oktober jl., minder testuren mogen maken in de windtunnel en minder computersimulaties mogen draaien. Het gaat om 10 procent, een aanzienlijke hoeveelheid, zeker wetende dat Red Bull vanwege haar eerste positie al het minste van alle teams mag testen. Het mag momenteel 70% van de hoeveelheid runs afwerken. Dat is al het minste van iedereen. Ferrari (P2) krijgt 75% van de runs, Mercedes 80%, enzovoort. Door de straf zakt het percentage van Red Bull naar 63%.

Het boetegeld gaat overigens niet af van de budgetlimiet voor 2023. Red Bull zal dus niet 7 miljoen dollar minder uit mogen geven.

Titel Verstappen veilig

Dat Red Bull zich neerlegt bij de overtreding en de bijbehorende straf, betekent tegelijkertijd dat de wereldtitel van Verstappen van 2021 niet in het geding komt. Om teams aan te moedigen schuld te bekennen en niet lang door te procederen, ziet de FIA namelijk af van zware, sportieve straffen zoals het wegnemen van titels als er een ABA aan wordt gegaan.

De zaak is daarmee nu formeel afgehandeld. Ook de concurrentie kan niet meer in protest gaan tegen de afhandeling van de zaak en de bijbehorende straf. Verstappen is en blijft een tweevoudig Formule 1-kampioen en ook Red Bull behoudt haar tweede plaats uit 2021 gewoon.

Poll

Een terechte straf voor Red Bull

keer gestemd

Alles dat jij moet weten over de straf van Red Bull

Red Bull ontvangt loodzware straf van de FIA

Red Bull heeft een loodzware straf gekregen van de FIA na het overschrijden van het budgetplafond in 2021. De titel van Max Verstappen is veilig, maar de sancties zijn zwaar voor het team.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

163 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'