"Briatore was in eerste instantie niet overtuigd van Schumacher"

03 jan. 12:40 René Oudman 0 reacties
De komeetachtige entree van Michael Schumacher in de Formule 1 werd mede mogelijk gemaakt door het team van Benetton: toen de recordkampioen in 1991 zijn debuut maakte voor Jordan, was het eerstgenoemde team er als de kippen bij om hem in te lijven. In de volgende vier seizoenen reed Schumacher voor de Italiaanse formatie, in die jaren scoorde hij twee van zijn zeven wereldtitels.

Vaak wordt Benetton-teambaas Flavio Briatore geroemd om het inlijven van Schumacher, die net één Grand Prix-start achter zijn naam had staan toen Benetton hemel en aarde bewoog om de Duitse jongeling in een van hun wagens te krijgen. Ross Brawn, destijds technisch directeur bij het sportscar-team van Jaguar en samen met teameigenaar Tom Walkinshaw nauw betrokken bij het Benetton van Briatore, tipte de Italiaanse stalbaas namelijk.

"Je weet nooit van tevoren hoeveel succes een coureur gaat hebben in de toekomst, maar wij zagen in onze sportscar-tijd al dat Michael over exceptionele talenten beschikte", vertelde Brawn bij de F1-podcast Beyond The Grid. "Wij werkten voor Jaguar en hij reed voor Mercedes. Wij hadden de betere wagen, maar als Michael in de Mercedes stapte waren we niet zeker van onze successen. We waren Mercedes daarom behoorlijk dankbaar dat ze elk van hun drie rijders gelijke kansen gaven, want als Michael constant achter het stuur had gezeten, hadden we minder goede resultaten geboekt."

Al voor Schumacher zijn debuut maakt, bij Jordan, willen Walkinshaw en Brawn hem bij Benetton stallen. Het duo is dan net betrokken geraakt bij de Italiaanse formatie waarvoor op dat moment drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet en diens duidelijke waterdrager Roberto Moreno rijden. "Flavio wilde hem echter niet, want hij kende Michael niet. Bovendien was er geen reden om een van onze rijders te lozen. Toen Michael eenmaal debuteerde op Spa-Francorchamps, namens Jordan, en een verpletterende indruk achter liet, zag Flavio dat het een speciale rijder betrof."

Briatore wil Schumacher en gaat niets uit de weg om het Duitse wonderkind in zijn wagen te krijgen. Er wordt een rechtszaak aangespannen door Jordan, maar uiteindelijk schikt teambaas Eddie Jordan. Vaste rijder Moreno krijgt een zak dukaten mee om zich stil te houden en zijn stoeltje af te staan, Schumacher zit al tijdens zijn tweede race in de Benetton. Volgens Brawn had meervoudig kampioen Piquet op dat moment overigens genoeg gezien om te beseffen dat zijn eigen tijd erop zat. "In die paar races dat Piquet en Schumacher teammaten waren, kon je zien dat Nelson hem op ervaring versloeg. Volgens mij wist hij heel goed dat hij deze Duitse twintiger niet lang meer achter zich zou kunnen houden."

Aan het einde van het seizoen 1991 vertrok Piquet uit de Formule 1, Schumacher zou tot en met 1995 aanblijven bij Benetton om daarna de grote, welbekende successen met Ferrari te boeken.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen