Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

Brown klaar met samenwerking Red Bull en AlphaTauri: "Dan ben je geen constructeur"

De geïntensiveerde samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri is tegen het zere been van Zak Brown. De CEO van McLaren wil dat er snel nieuwe regels komen en laat dat duidelijk weten ook.

Het is al een tijdje duidelijk dat Zak Brown en McLaren niet blij zijn met de intensieve samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri. Brown liet zich er al eerder over uit in een lange brief. Maar wat is er nu precies aan de hand?

Het zit zo: AlphaTauri koopt vanaf 2024 zoveel mogelijk onderdelen van Red Bull en werkt intensief met de hoofdmacht samen op allerlei vlakken. Brown vindt dat 'schadelijk' en benadrukt dat de regels aangepast moeten worden, zo vertelt de CEO tegen onder meer RacingNews365.

"Ik denk dat alle regels heel duidelijk zijn, maar ze verdienen een herziening en aanpassingen", vertelt Brown. "Het mede-eigenaarschap is gedateerd als er gekeken wordt naar de redenen waarom ze zijn ingevoerd. Jaren geleden, voor de budgetcap en toen er een groot verschil zat tussen de budgetten van bijvoorbeeld McLaren, Mercedes en Force India, werd het ingevoerd om kleinere teams te helpen. Nu hebben we een budgetcap, waardoor er financieel een gelijker speelveld is ontstaan. En daarom moeten we de eerlijkheid voor de sport en de fans behouden."

"Ze profiteren allebei"

Brown laat in duidelijke bewoordingen weten dat Red Bull en AlphaTauri die eerlijkheid ondermijnen. "Dat teams samenwerken, gaat volgens mij tegen de definitie van een constructeur in. Bovendien helpt het niet alleen het B-team, maar ook het A-team. Het gaat niet om het voordeel voor één team. Ze profiteren allebei en volgens mij is er geen andere grote sport die dat toestaat."

De Amerikaan vergelijkt het met het voetbal. "Stel je voor dat een A- en B-team tegen elkaar spelen op de laatste speeldag van de Premier League en het B-team degradeert als ze verliezen. Dat is geen positie waar je je als sport in wil bevinden. De fans vragen zich af wat er gebeurt op het speelveld en of het eerlijk is. Dus je hebt de regels, die als het aan mij ligt snel bekeken moeten worden. Ik weet niet wie de grenzen opzoekt rond regels met een lange historie. Dat gaat niet alleen om samenwerkingen met B-teams, maar ook heel wat andere regels. Ik vind simpelweg dat de regels snel besproken moeten worden zodat we tien onafhankelijke constructeurs hebben."

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Papa Perez "Verstappen en Checo zijn twee tijgers!"