Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Een F1-kalender met 28 locaties? "Alleen als er gerouleerd gaat worden"

De F1-kalender is de afgelopen jaren enorm gegroeid, met een recordaantal van 24 races voor komend seizoen als hoogtepunt. Maar zou het aantal races in de toekomst nog verder kunnen toenemen?

McLaren's CEO Zak Brown staat open voor het idee van maximaal 28 Grands Prix als onderdeel van het Formule 1-kampioenschap, als er tenminste kan worden overeengekomen dat GP's op de kalender gaan rouleren.

Dankzij de groeiende populariteit van Formule 1 in de afgelopen jaren is de kalender uitgebreid met races als die in Nederland, Miami, Las Vegas en Saoedi-Arabië. Voor komend seizoen, 2024, staan er 24 races op de kalender. Dit was ook het oorspronkelijke schema voor 2023, maar de GP van China en Emilia-Romagna werden allebei geannuleerd. Zij keren volgend jaar terug op de kalender. De 24 Grands Prix brengen het F1-seizoen op twee derde van de lengte van een NASCAR-seizoen, dat bestaat uit 36 races.

Eén mogelijke oplossing voor de roep naar nog meer races versus de gevolgen daarvan op het personeel van de teams is het idee om races te laten rouleren. Land A kan dan in de oneven jaren gastheer zijn van een GP, waarna land B het in de even jaren overneemt. Dit is vergelijkbaar met hoe de Nürburgring en Hockenheim de Duitse Grand Prix in het verleden afwisselden.

"24 races is het maximum voor het welzijn van de mensen, maar we moeten de sport blijven uitbreiden", vertelt Brown aan de media, waaronder RacingNews365. "Dus ik zou graag een scenario zien waarin je misschien twintig vaste Grands Prix hebt en, laten we zeggen, acht die om het jaar rouleren. Je hebt dus een kalender met 24 races, maar je breidt de sport uit door naar andere regio's en andere landen te gaan."

Brown houdt wel een slag om de arm

Of dit een reëel scenario is, durft Brown niet te zeggen. "Dat gezegd hebbende, weet ik niet precies hoe het werkt als promotor van een circuit. Dus of een wisselende kalender economisch haalbaar is voor de promotor, maar ik denk dat dit het ideale scenario zou zijn. Voor mij is het makkelijk om dat uit te tekenen, maar voor de Formule 1 is het moeilijker om dat scenario samen te stellen. Maar ik denk dat dat het meest ideaal zou zijn."

Guenther Steiner, teambaas van Haas, zegt dat naast het rouleren ook het regionaal groeperen van races kan helpen om de gevolgen van het vele reizen te verminderen. "Het afwisselen van races is een vraag voor de FOM, maar ik denk dat het een goed idee zou zijn. Je krijgt dan uiteindelijk meer landen op de kalender en kunt onze sport in meer landen laten zien", denkt Steiner. "Er is nog niet echt sprake van om naar 25 races te gaan. 24 is voorlopig de limiet en als het er meer worden, moeten we een andere oplossing vinden. Het is ook de manier waarop races worden georganiseerd."

"Als je een tijdje in bepaalde regio's blijft, hoef je minder heen en weer te reizen, hoef je minder langeafstandsvluchten te maken. Er zijn dus veel dingen die besproken moeten worden, maar op dit moment zijn er 24 races volgend jaar, daar moeten we het mee doen."

Met de uitbreiding van de kalender groeit ook de hoop op een Grand Prix in Afrika, het enige continent waar momenteel geen race wordt gehouden, Antarctica uitgezonderd. Lewis Hamilton is een fervent voorstander van een terugkeer naar het circuit van Kyalami in Zuid-Afrika. Hij wordt hierin gesteund door teambaas Mike Krack van Aston Martin. "Ik denk dat het belangrijk is dat we in gedachten houden dat dit een wereldkampioenschap is en dat we nog steeds één continent missen, terwijl we wel veel op andere continenten racen", geeft Krack aan.

"Er is nog steeds werk aan de winkel. Maar al met al denk ik dat de Formule 1 het goed doet, dat hebben we de afgelopen jaren gezien. Maar ongeacht het aantal races betekent het wereldkampioenschap, zoals ik al zei, voor mij racen op alle continenten."

Wat is volgens jou de ideale Formule 1-kalender? Vul hieronder de poll in.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Newey Red Bull gewaarschuwd voor 'enorme gevolgen' te midden van machtsstrijd