Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Zak Brown

Brown weerlegt claim Andretti: "F1 staat wél open voor Amerikanen"

De soap rondom een eventuele entree van Andretti in de Formule 1 blijft de gemoederen bezighouden. McLaren-CEO Zak Brown is het niet eens met de suggestie dat de F1 tegen Amerikaanse inbreng zou zijn.

Brown Miami
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het negatieve advies van de Formule 1 wat betreft de toetreding van Andretti tot de koningsklasse blijft het nieuws beheersen. In Amerika maken congresleden zich hard voor een onderzoek naar het advies voor Andretti. Zij vinden onder meer dat er anti-Amerikaanse sentimenten heersen in de Formule 1. 

Zak Brown, McLaren-CEO én Amerikaan, is het hier niet mee eens. Hij vindt dat sinds Liberty Media in 2017 de rechten in handen kreeg de Formule 1 ten goede is veranderd. “Ik denk helemaal niet dat er een anti-Amerikaanse cultuur heerst binnen de Formule 1”, vertelt Brown aan ESPN.

“Als je naar de sport kijkt, heb je Europese fabrikanten, je hebt Ford uit Noord-Amerika, je hebt Honda uit Japan. De sport is dus erg mondiaal. Ik ben nog nooit vriendjespolitiek of negativiteit ten opzichte van een regio in de wereld tegengekomen. De hele wereld doet mee aan de Formule 1", stelt Brown.

“Wat betreft Amerika, Liberty is Amerikaans; we zijn van één race naar drie races in Amerika gegaan, inclusief de grootste investering die de Formule 1 ooit ergens in heeft gedaan, in Las Vegas. Je hebt Ford, dat onlangs in de sport is gestapt. Ik leid een van de topteams in de sport. Je hebt Netflix, dat fantastisch is geweest voor de sport wereldwijd, maar specifiek voor Noord-Amerika. En nu hebben we Brad Pitt, die een wereldwijde film gaat maken die gebaseerd is op de VS en die wonderen zal doen voor de sport", haalt Brown diverse Amerikaanse F1-voorbeelden aan.

“Ik vind het geweldig wat Liberty voor de sport heeft gedaan. Als je kijkt naar wat we nodig hadden, we hadden kostenbeheersing nodig; die hebben we nu en het levert de dichtst bij elkaar zittende grid op in de geschiedenis van de Formule 1.”

Desondanks snapt Brown wel het gevoel van Andretti. "Ik heb begrip voor de frustraties, maar dat gezegd wordt: ‘Formule 1 verwelkomt Amerika niet’, klopt niet. Ik denk dat het jammer is dat de kern van het probleem verschoven is van het toevoegen van waarde aan de Formule 1 door Andretti.”

“Historisch gezien was het in de Formule 1: meedoen, op komen dagen en de sport gaf er niet om als je het halverwege een jaar niet zou redden. In het verleden had je een team als Lola, dat een team oprichtte en na drie races failliet ging. Ik denk dat Liberty nu in een positie zit waarin je tien hele gezonde teams hebt. Dus ze gaan een elfde en twaalfde team houden aan de allerhoogste criteria en extreme zorgvuldigheid, wat volgens mij juist is."

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op twee tickets!

ABONNEER & WIN

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen noemt vijf beste F1-coureurs aller tijden, licht één opvallende naam toe