Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Brundle adviseert Verstappen: "Krijg niet dezelfde reputatie als Schumacher en Senna"

Max Verstappen racet dit seizoen erg fair, zo oordeelt Martin Brundle. Hij vraagt zich af of dat zo blijft als het aan het einde van het jaar spannender wordt. Hij hoopt dat de Red Bull-coureur voorkomt dat hij een vergelijkbare reputatie krijgt als Michael Schumacher en Ayrton Senna.

Verstappen Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Martin Brundle was afgelopen weekend namens Sky Sports aanwezig op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Net als tienduizenden Nederlandse fans zag hij in het commentaarhokje van de Britse televisie hoe Max Verstappen naar de overwinning reed tijdens de sprintrace op zaterdag. Alhoewel het geen spectaculaire sprintrace was, is de voormalig coureur blij met het concept.

"De sprintrace was niet bepaald een thriller, maar het was nog steeds beter dan een vrije training. Het gaf bijvoorbeeld de mogelijkheid aan een coureur als Sergio Perez om zijn brutale straf van vrijdag goed te maken, nadat hij met terugwerkende kracht een straf kreeg voor het overschrijden van de track limits."

"Sprintraces zorgen voor een element van gevaar en zorgen voor een uitdaging, zonder dat daar dingen als reverse grids voor nodig zijn. Nu alle coureurs elkaar beter kunnen volgen en inhalen, is een sprintrace niet zo'n last als eerst het geval was. Of je het nou leuk vindt, of niet, volgend jaar zullen er zes sprintraces zijn", benadrukt hij nogmaals.

Leclerc en Ferrari te sterk voor Verstappen

Daar waar Max op zaterdag nog in controle leek, was daar op zondag geen sprake meer van. Hij zag de scharlakenrode Ferrari-bolides meermaals langszij komen, want de Red Bull en vooral het Pirelli-rubber wisten niet lang stand te houden. Brundle had het niet aan zien komen. Niemand niet, op een persoon: Charles Leclerc, zo denkt hij.

"Verstappen won de sprintrace, waardoor hij de dominantie van Red Bull in Oostenrijk de afgelopen jaren nogmaals leek te benadrukken. Leclerc volgde op de tweede plaats vol vertrouwen en riep: 'we pakken ze op zondag'. Hij leek de enige te zijn die dat geloofde, maar op zondag bewees hij zijn gelijk!"

"De Ferrari's waren simpelweg beter met hun banden en sneller dan Verstappen. Met marge, want Leclerc en Sainz konden met hun eerste set van de medium banden de dubbele afstand van Verstappen afleggen. Ze wisten simpel de positie van Verstappen over te nemen", zo zag de oud-coureur van onder meer McLaren en Benetton.

Brundle hoopt dat Verstappen geen reputatie krijgt

Terwijl Leclerc zich op zondag in Oostenrijk een weg baande naar de Grand Prix-zege, moest hij zich wel twee keer langs Verstappen wurmen. Dat deed hij echter met succes, waarbij de Nederlander zich in eerste instantie kranig weerde. Brundle ziet dat de regerend kampioen anders racet dan in 2021.

"Max verdedigde wederom erg fair en professioneel. Over het algemeen is dat al het hele seizoen zo, al zocht hij in zijn gevecht met Mick Schumacher in Silverstone de grenzen op."

Toch vraagt de Brit zich af of het misschien tijdelijk is en dat we in de beslissende fase van het seizoen weer een agressievere Verstappen te zien krijgen. Hij hoopt van niet, anders vreest hij dat Max een bepaalde reputatie krijgt die zijn andere prestaties overschaduwen.

"Het nalatenschap van Michael Schumacher en tot op zekere hoogte Ayrton Senna wordt gedeeltelijk geschaad door dirty driving. Verstappen zou er goed aan doen om die carrièrereputatie te voorkomen. Dat heb ik vorig jaar al gezegd. Het wordt interessant om te zien hoe het er aan toe gaat als het er aan het einde van dit kampioenschap echt op aankomt", aldus Brundle.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull hebben een structureel probleem

De Oostenrijkse GP was een enerverende. Want hoe denken Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk over de Ferrari-problemen? Of van het wangedrag van enkele 'supporters' naast de baan?

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Oostenrijk 2022 RN365 Nieuwsdossier

80 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken