Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Brundle hint op Red Bull-stoeltje Perez voor Ricciardo: 'Anders had hij geen ja gezegd'

Martin Brundle reageert op het nieuws over Nyck de Vries en Daniel Ricciardo. Laatstgenoemde neemt per direct het zitje over van de Nederlander bij AlphaTauri. Volgens de oud-coureur smaakt dat naar meer.

Daniel Ricciardo
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Daniel Ricciardo rijdt vanaf de GP van Hongarije in de auto waar voorheen Nyck de Vries in reed. Bij AlphaTauri hoopt hij zich weer in de kijker te spelen en mogelijk een zitje bij Red Bull af te dwingen. Dat vermoedt Martin Brundle, die in gesprek met Sky Sports eigenlijk denkt dat dat zitje al deel uitmaakte van deze stoelendans. Anders zou de Australiër niet eens open hebben gestaan voor 'een zitje in de slechtste auto op de grid'.

"Ik vind het mooi om Daniel weer terug te zien, maar mijn eerste reactie was 'wow, gaat hij dat echt doen?'. Het verraste me namelijk. Hij had het er de afgelopen maanden constant over dat hij zijn mojo kwijt was en dat hij zijn enthousiasme terug moest vinden. Daarom had ik niet verwacht dat hij dit zitje zou pakken, tenzij er een andere deal is waarmee het zitje hand in hand gaat. 'Je doet nu dit en dan later doen we dat'", zo hint op Brundle een mogelijke Red Bull-deal voor het zitje van Perez.

Ricciardo zal zich snel moeten bewijzen als hij het zitje van de Mexicaan in 2024, of misschien 2025, zou willen. "Een half jaar als simcoureur zonder echte F1-meters hebben er denk ik bij hem in gehakt. Daarom kan ik begrijpen dat het aantrekkelijk was voor hem om weer een van de twintig coureurs te worden. F1 is mooier met Ricciardo op de grid en ik vond het verschrikkelijk om hem tijdens een weekend rond te zien slenteren."

"Hij zal een race of twee tijd krijgen om zich aan te passen, maar daarna moet hij absoluut Tsunoda verslaan. Hij neemt een groot risico, want hij rijdt in de waarschijnlijk langzaamste auto van het veld. Hij moet Yuki verslaan. In de kwalificatie en de race moet hij sneller zijn. Dat is absoluut de verwachting. Misschien zou hij zelfs meer uit de auto kunnen halen dan erin zit. Als hij in de buurt van de top tien kan komen in de kwalificatie en daar in de race kan blijven rijden, dan is dat goed."

Zonde voor De Vries

De een zijn dood is de ander zijn brood. De Vries moest het veld ruimen ten faveure van Ricciardo. Brundle vindt het zonde, maar zag het ergens ook wel aankomen. Dat Ricciardo het zitje veroverde door goed te presteren tijdens de test, lijkt de voormalig coureur onzin. "Ik kan me niet voorstellen dat ze daardoor de knoop hebben doorgehakt. Dat hij in de auto zat voor die test, zegt al genoeg. Waarom anders? Ze hadden nou niet echt verborgen dat ze grotendeels klaar waren met De Vries."

"Voor Nyck ben ik verdrietig, want ik weer dat hij beter is dan dit", vervolgt de Brit. "Ik zeg het vaker: het is lastig om in F1 te komen, maar nog lastiger om er te blijven. Hij heeft niet eens een half seizoen de tijd gehad in een overduidelijk lastige bolide, met een meer ervaren teamgenoot."

"Heeft Nyck het goed gedaan? Nee. Het werd voor mij duidelijk dat er de laatste weken wat wanhoop in zijn rijden sloop. Hij raakte onnodig betrokken bij enkele schermutselingen. Zonde, want hij is beter dan dit. We zagen hem als supersub bij Williams, maar nu staat hij op de lange lijst met jonge coureurs die opgevreten werden bij Red Bull, zoals Sebastien Buemi, Jean-Éric Vergne, Jaime Algersuari, Daniil Kvyat, Pierre Gasly and Alex Albon."

"Red Bull is een lastige omgeving, maar dat zal altijd zo blijven, want het werkt wel. Gaandeweg vallen er wat 'slachtoffers', waarvan Nyck er een was. Hij verdiende meer tijd, maar van buitenaf weet je niet hoe hij het binnen het team deed tijdens bijvoorbeeld technische meetings. Daar maken wij geen deel van uit. Ik vind het jammer dat hij niet meer tijd heeft gekregen", aldus Brundle.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Red Bull-kopstuk mysterieus over upgrade: "Interessant voor ons"