Button doet boekje open: 'Had bijna slaande ruzie met Hamilton'

16 okt. 2017 15:10 Ruud Dimmers 0 reacties
Jenson Button en Lewis Hamilton waren in de Formule 1 drie seizoen lang teamgenoten bij McLaren. Button beschrijft hun relatie in zijn autobiografie en noemt Hamilton 'soms raar'.

Button vond Hamilton soms een vreemde kerel

Het was niet altijd koek en ei tussen Lewis Hamilton en Jenson Button. Bij McLaren waren de twee coureurs uitstekend aan elkaar gewaagd. Button doet uit de doeken dat de relatie niet altijd even goed was, waarbij hij Hamilton 'soms raar' noemt.

Een van de incidenten die Button beschrijft is de GP van Turkije in 2010. Daar behaalde McLaren een mooie 1-2, maar Button en Hamilton vlogen elkaar op de baan en na afloop bijna in de haren. 

Hamilton beschuldigde Button van het negeren van teamorders. Dit blijkt uit een passage van Button's boek die gepubliceerd is in The Daily Telegraph.

"Ik lag halverwege het seizoen voor op Lewis in het WK. Vond hij het leuk om verslagen te worden door mij? Vast niet. Voor mij was hij een tegenstander en ik weet zeker dat Lewis ook genoot van de competitie."

"Op persoonlijk vlak kon hij mij hebben, maar de situatie werd meer gespannen. In Turkije verslechterde dit toen we bijna crashten en bijna slaande ruzie kregen."

Jenson Button haalde Hamilton tijdens de race in terwijl die aan de leiding ging. De Brit was pislink, omdat hij van mening was dat er teamorders golden. Volgens Button was zijn teamgenoot zo woedend dat deze langszij kwam en de twee bijna crashten. Lewis won de race uiteindelijk. Een boze Hamilton kwam na afloop van de race verhaal halen.

"Hij kwam direct naar me toe en wilde opheldering: 'Heb jij de teamorders genegeerd om mij in te halen?' Lewis won de race, dus waar maakte hij zich druk om? "Nee, ik heb je niet tegen de orders in ingehaald. Mij is niet verteld dat we niet mochten racen."

"Vervolgens was Lewis bang dat het team mijn kant koos. Hij heeft me nooit uitgelegd waarom dat zo was. We scoorden een mooie 1-2 en onze engineers hadden geen enkele voorkeur wie de race zou winnen. Het was een raar en onnodig incident, maar ook het bewijs dat er soms meer achter een glimlach verborgen zit."

Een tweede incident dat Button benoemt is de GP van België in 2012. Hamilton lekte op Twitter geheime data van het team, om aan te tonen waarom hij in de kwalificatie geklopt was door Button.

"Ik heb geen idee waarom hij dat deed. Het was duidelijk dat hij op die manier zijn ongenoegen uitte richting het team. Ook ik moest de klappen incasseren, omdat hij de telemetrie deelde. Dat is gewoon iets wat je niet hoort te doen. Hij toonde daarmee belangrijke data aan de hele wereld. Ik heb hem toen duidelijk gezegd wat ik daarvan vond."

"Het was jammer dat hij het team verliet. Ik genoot van onze rivaliteit. Buiten de baan was Lewis soms wel een tikkeltje raar." 

Niet veel later maakte Hamilton bekend dat hij vanaf 2013 voor het team van Mercedes zou rijden. Ook daar kreeg hij het aan de stok met teamgenoot Nico Rosberg. De spanningen tussen beide coureurs liepen zo hoog op dat ze elkaar meermaals van de baan reden. Uiteindelijk had Rosberg er genoeg van en stopte eind 2016 na het behalen van zijn eerste wereldtitel.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen