Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

Chandhok over Mercedes: "Ze lijken het niet te begrijpen"

De Grand Prix van Brazilië draaide uit op een deceptie voor de beide Mercedes-coureurs. En dat is ook niet zo gek als je niet precies weet waarom de auto de ene keer goed, en de andere keer slecht presteert, zo stelt Karun Chandhok.

Hamilton Russell Perez Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

F1 Sky Sports-analist en voormalig Formule 1-coureur Karun Chandhok heeft een groot Mercedes-'probleem' ontdekt in aanloop naar het 2024-seizoen. De twee Mercedes-coureurs hadden een goede uitgangspositie aan het begin van de GP van Brazilië, met een vijfde startplek voor Lewis Hamilton en een P8 (na twee plekken gridstraf) voor George Russell.

De herstart van de race mocht Hamilton zelfs vanaf de derde positie aanvangen. Maar gedurende de race vielen de Zilverpijlen steeds verder terug in de ranglijst. De beide Aston Martins, Sergio Perez, Carlos Sainz én Pierre Gasly bleken te sterk voor het team uit Brackley. Het resultaat na de GP van Brazilië? P8 voor Hamilton en een DNF voor zijn teamgenoot.

Chandhok analyseerde het weekend van Mercedes en kwam tot de volgende ontdekking: "Ik denk dat Hamilton maar tien seconden verwijderd was van een ronde achterstand. Ik denk dat er een hoop vraagtekens zijn. Ze moeten als groep begrijpen waar de kern van het probleem zit", zo legt de Indiër bij Sky Sports uit. "Ze hebben hoogtepunten gehad de afgelopen races waarin ze snel waren, maar laten we niet vergeten dat ze in Austin gediskwalificeerd werden."

Mercedes begrijpt diepte- én hoogtepunten niet

"Je kunt niet voor het kampioenschap strijden als je van die ups en downs hebt, zonder duidelijk te begrijpen waarom. Als ze nu zouden zeggen: "We weten dat we het hier moeilijk gaan krijgen" of "We weten dat we hier zwak gaan zijn, we nemen het op de koop toe", dan was het prima geweest. Maar dat lijkt niet het geval te zijn", zo gaat de F1-kenner verder. "Ze lijken niet goed te begrijpen waarom de hoogtepunten de hoogtepunten zijn en waarom de dieptepunten de dieptepunten zijn. Dat is een zorg die ook volgend jaar nog aanwezig zal zijn."

En dit in tegenstelling tot het team van McLaren, dat begin dit jaar duidelijk aangaf het moeilijk te gaan krijgen tijdens de start van het seizoen. "Sinds de upgrade in Oostenrijk hebben ze op elk type circuit, in elke soort bocht en in elk weekend vooraan gestaan. Nat, droog, ze waren er. Dat geeft de aerodynamische afdeling het vertrouwen dat de auto werkt." Precies wat bij de Duitse renstal dus ontbreekt: "Mercedes heeft dat niet. Dit weekend waren ze langzamer dan de AlphaTauri's, Alpines, veel langzamer dan McLaren, Red Bull en Aston Martin", zegt Chandhok streng. "Het is gewoon verwarrend."

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Vasseur Ferrari-teambaas zeer positief: "Dan kunnen we elk weekend met Red Bull vechten"