Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Claire Williams stipt F1-probleem aan: "Onbewust vooringenomen"

Claire Williams was de laatste vrouwelijke teambaas in de Formule 1. In 2020 trok zij zich terug bij het door haar vader opgerichte Formule 1-team. Ze mist nog altijd vrouwen in de top bij de teams in de Formule 1.

Claire Williams
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Quizvraag, welke vrouwen zijn teambaas in de Formule 1 geweest? Na enig nadenken kom je misschien bij twee namen uit. Het zijn er in de hele historie ook maar twee geweest. Monisha Kaltenborn leidde Sauber van 2010 tot en met 2017. De andere is meer bekend: Claire Williams. Van 2013 tot en met 2020 stond ze aan het hoofd van het door haar vader Frank Williams opgerichte F1-team.

Sinds het vertrek van Williams is er geen vrouwelijke teambaas meer geweest. Sowieso zijn er weinig vrouwen in de top van de teams bij de Formule 1. Iets wat ook veel kritiek opleverde, na de uitzending van de eerste vier seizoenen van de Netflix-serie Drive to Survive. "Ik weet dat het programma veel kritiek kreeg omdat er zo weinig vrouwen in beeld waren, wat ik jammer vind omdat er nu veel vrouwen in de sport werken en er zoveel proactief werk is verricht om meer vrouwen in de Formule 1 te krijgen", zegt Williams in gesprek met Blackbook Motorsport.

In het vijfde seizoen kreeg Williams een klein rolletje in de docuserie. "Er is duidelijk nog veel meer werk te doen op dat gebied, maar mijn grootste overweging, wat ik wilde bereiken, was laten zien dat vrouwen hebben gewerkt in de sport, mensen eraan herinneren dat een vrouw vroeger een Formule 1-team leidde, want dat is vandaag de dag niet het geval."

Susie Wolff

Inmiddels is er de vrouwelijke raceklasse F1 Academy, met aan het hoofd Susie Wolff. Williams liet diezelfde Wolff debuteren in de Formule 1 tijdens een vrije training van de GP van Groot-Brittannië in 2014. Dit was de laatste keer dat een vrouw deelnam aan een GP-weekend in de Formule 1. Ook gaf Williams een ontwikkelingsrol aan Jamie Chadwick, drievoudig kampioen van de W-series.

"Ik ben er altijd een groot voorstander van geweest om mensen uit alle hoeken van de sport in teams te krijgen en zeker toen ik bij Williams werkte, was dat een belangrijk doel van ons. Een belangrijke pijler van ons diversiteitsprogramma was ervoor te zorgen dat we vrouwen stimuleerden om in alle verschillende disciplines binnen het team te komen werken, of dat nu op de aerodynamica-afdeling, het ontwerpbureau of in het raceteam zelf was. We hadden daar echt succes mee, maar het vergt een enorme hoeveelheid proactief werk en mensen die er elke dag over nadenken."

Er proactief mee bezig zijn is volgens Williams cruciaal om ook nu weer meer vrouwen in de Formule 1 te krijgen en diversiteit te verhogen. Dit omdat er volgens Williams in de Formule 1 een 'onbewuste vooringenomenheid' is die de sport ervan weerhoudt om sneller veranderingen door te voeren. "Toen ik bij het team (Williams, red.) werkte, groeide ons vrouwelijke personeelsbestand met 10 procent, wat een van de grootste groeicijfers was van alle Formule 1-teams."

"Het zou enorm belangrijk zijn voor de sport om meer vrouwen op die echt hoge posities te zien", zegt Williams. "Ik heb de sport vier jaar geleden verlaten en we hebben nog steeds alleen mannelijke teammanagers. Hoeveel CFO's in de paddock zijn vrouwelijk? Hoeveel people officers zijn er vrouwelijk? Hoeveel aerodynamici? Hoeveel chief technical officers? Ik denk dat je ze waarschijnlijk op één of twee handen kunt tellen, Dus de Formule 1 heeft nog een weg te gaan als het gaat om het integreren van meer vrouwen op de werkvloer."

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na mislukte kwalificatie Verstappen in Monaco