Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Column: Carlos Sainz treedt in de voetsporen van Alonso

Carlos Sainz begon in 2015 aan zijn grote droom, namelijk het rijden in de Formule 1, maar inmiddels kunnen we toch wel stellen dat het grote Spaanse talent dat in de voetsporen moest treden van Fernando Alonso met zijn overstap naar McLaren serieus moet vrezen voor zijn Formule 1-carriëre.

Natuurlijk, hij neemt dit jaar bij McLaren het stoeltje over van zijn illustere landgenoot, maar is Sainz de aangewezen man om het geplaagde team uit Woking uit hun dip te halen? Ik betwijfel dat enorm, want hoewel Sainz heus wel een potje kan rijden, lijkt hij mij geen type dat in staat is om de kar te trekken. Als het zelfs Alonso niet is gelukt om McLaren uit het slop te krijgen, hoe moet Sainz dat dan voor elkaar boksen? Sainz was al vanaf zijn eerste dag bij Toro Rosso, vier jaar geleden, veroordeeld tot de rol van tweede coureur. Natuurlijk geloofde hij volop in zijn eigen talent en dat hij net zo goed was als die andere debutant, inderdaad Max Verstappen, maar wie hield nu wie voor de gek? Zowel in de kwalificatie als in de race had Verstappen zijn teamgenoot in de tang, ook al ziet Sainz dat zelf ongetwijfeld iets genuanceerder. Aan de opvolger van Verstappen, Daniil Kvyat, had Sainz geen kind, maar toen hij in het diepe werd gegooid bij Renault moest de Spanjaard het afleggen tegen Nico Hülkenberg. Natuurlijk waren er een paar goede races met mooie resultaten, maar over het algemeen was de Duitser duidelijk beter. Het zegt ook genoeg dat Red Bull Sainz niet eens serieus in overweging heeft genomen toen Daniel Ricciardo zijn vertrek aankondigde. Nee, Red Bull passeerde de Spanjaard direct en ging vol voor Pierre Gasly, waardoor het ego van Sainz opnieuw een flinke deuk opliep.

Bij McLaren is de Spanjaard ineens de man met de vier seizoenen aan ervaring en krijgt hij te maken met het jonge talent, Lando Norris, die zijn debuut maakt in de Formule 1 en zich ongetwijfeld wil bewijzen. Of Sainz Norris alle hoeken van het circuit laat zien, moet ik nog maar zien. Ik denk zelfs dat Norris na een aantal races de bovenhand gaat voeren. Simpelweg omdat hij zonder druk van buitenaf kan racen terwijl Sainz in de rol van vervanger van Alonso wordt gedrukt en tegelijkertijd de coureur met de ervaring is. Presteren onder druk is echter een stuk lastiger dan rondrijden zonder stress. De enige manier waarop Sainz zijn Formule 1-droom levend kan houden, is dat hem dit jaar een geweldige auto ter beschikking wordt gesteld. Een auto waarmee hij gemakkelijk in de top tien kan finishen en zich op die manier in de kijker rijdt. Maar als het opnieuw een lastig jaar wordt voor McLaren dan vrees ik ergens dat de Formule 1-droom van Sainz als een nachtkaars uitgaat en dat zijn carrière op dat gebied inderdaad de nodige gelijkenis vertoont met zijn grote idool Alonso, maar dan zonder de nodige successen en laat staan de twee wereldtitels.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'