© Ferrari

Nieuwsoverzicht

Column: Het grote gelijk van Kimi Raikkonen

13 sep. 2018 19:00 Jan van der Burgt 1 reacties
Eerder deze week kondigde Ferrari aan dat de wegen van de Scuderia en Kimi Raikkonen in 2019 scheiden. Waren we ‘The Iceman’ dan kwijt? Geenszins, want Raikkonen vond onderdak bij Sauber. Gelukkig maar!

Tegenover het gejubel dat de transfer teweeg bracht, stond evenveel kritiek. De ‘Raikkonen moet plaats maken voor jong talent’s waren niet van de lucht. Onbegrijpelijk! Werkelijk onbegrijpelijk.

Natuurlijk straalt de afzwaaiend Ferrari-coureur niet altijd uit dat hij geniet van wat hij doet. Sterker nog, van tachtig procent van wat hij moét doen, geniet hij ook niet. Mediassessies kunnen hem gestolen worden, met pr-activiteiten veegt hij liever zijn Finse derrière af.

Op de momenten dat hij wel doet waar zijn passie ligt, draagt hij echter een helm, een helm die elke vorm van emotie verbergt. Wie zegt mij dat hij niet met een enorme smile à la Daniel Ricciardo achter stuur zit? Het feit dat hij bij Sauber nog twee jaar ‘aan wil modderen’, zoals sommigen zijn switch zonder enige voorkennis typeren, toont wat mij betreft aan dat het heilige vuur nog niet gedoofd is.

Kimi Raikkonen is een racer pur sang en of dat nu in een Ferrari, Mercedes, Red Bull, of toch die Sauber is, maakt hem geen bal uit. Het rijden van 340 kilometer per uur met een Ferrari voelt echt niet heel veel anders dan 330 kilometer per uur rijden met een Sauber. De sensatie is nagenoeg hetzelfde.

Een kreet als ‘Raikkonen moet plaats maken voor jong talent’ is bovendien aan dovemans oren gericht. Het valt hem immers niet aan te rekenen dat hij graag wil doen wat hij het liefste doet. Dat is de reden waarom hij in 2001 toetrad tot de Formule 1 en dat is ook de reden dat hij alle recht heeft om zelf te bepalen wanneer hij vertrekt. Zolang teambazen hem willen hebben heeft hij het gelijk om zijn helm op te blijven pakken aan zijn kant.

Voor de duidelijkheid, ik ben geen diehard Kimi Raikkonen-fan. Ik waardeer echter wel de markante persoonlijkheid die de enkelvoudig wereldkampioen - laten we dat vooral niet vergeten - is.

De romanticus in mij geniet bovendien van het feit dat de F1-mastodont die Raikkonen is haast bij wijze van eerbetoon terugkeert bij het team dat hem de kans gaf te debuteren in de Formule 1. De weerstand die dat toen teweeg bracht, omdat hij met 23 autoraces op zijn cv veel te onervaren zou zijn, is dezelfde soort weerstand die nu voelbaar is nu hij zijn tweede dienstverband met Sauber aangaat. De huidige reden: hij zou té ervaren zijn. Hoe ironisch…

De Formule 1 mag nog zeker twee jaar genieten van Kimi Raikkonen en belangrijker nog, Kimi Raikkonen mag nog zeker twee jaar langer genieten van de Formule 1. Gelukkig maar, of om met Kimi's eigen woorden van eerder vandaag te eindigen: "Waarom niet?"

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen