Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
F1-nieuws

Column: Hoeveel geduld heeft Red Bull met Max Verstappen?

De Grand Prix van Monaco was een groot debacle voor Max Verstappen. Maandenlang keek Red Bull uit naar dit weekend, want het was het weekend waarin het moest gebeuren. De 250e race van het team in de smalle straten van Monte-Carlo. Een beter moment om te schitteren was er niet.

Monaco en Verstappen, het is nog nooit een succesvol huwelijk geweest. In 2015 crashte de Nederlander na een onbesuisde actie en vloog over Grosjean heen, een jaar later gevolgd door diverse crashes in een weekend. Dit jaar moest het allemaal anders gaan. Na de derde plaats in Spanje en de goede trainingen op donderdag was het vertrouwen daar. Zaterdagochtend vergooide Max Verstappen al zijn kansen op een goed resultaat met een crash. Een domme fout met grote gevolgen, een fout van een rookie.

Het was het zoveelste incident van Verstappen dit seizoen. Ieder weekend is er wel weer een spin, crash of touche. Het kan zo niet doorgaan en dat vindt de teamleiding van Red Bull ook. Dagelijks lees ik de reacties van fans die menen dat Verstappen nog altijd jong is, dat alle toppers fouten maken of dat het anders treintje rijden wordt. Sommige geven zelfs Red Bull de schuld! Bullshit!

Max Verstappen rijdt voor het vierde jaar in de Formule 1, heeft daarmee meer dan genoeg ervaring om mee te doen voor de prijzen en maakte deze fouten voorheen niet. Zelfs niet in zijn eerste jaar. Fans die roepen dat Red Bull schuld heeft aan het falen van Verstappen begrijpen weinig van het spelletje. Het is aan de coureur om de auto op de baan te houden. Een crash zoals in Monaco, daar kan het team niets aan doen. Uiteindelijk was Verstappen de enige van de twintig coureurs die serieus crashte in Monaco door eigen toedoen.

Verstappen is een topcoureur en het grootste talent dat de Formule 1 kent, maar dit seizoen lukt er niets. Is het de druk die Max teveel wordt? Wil hij te graag winnen? Is hij te gedreven? Wat het ook is, feit is dat het hem geen goed doet. Geen enkele andere coureur in de F1 heeft dit jaar zoveel schade gereden of fouten gemaakt. Zelfs rookies als Leclerc of Sirotkin niet.

Bij Red Bull heeft Max behoorlijk wat krediet, maar er gingen al zo'n 50 punten verloren door de persoonlijke fouten van de Nederlander. Teambaas Horner en ontdekker Marko waren duidelijk: Dit kan niet langer. Maar hoe dan verder?

Nee, ze gooien Verstappen er echt niet uit, maar duidelijk is wel dat de teamleiding wil dat er resultaten geboekt worden. Ricciardo heeft inmiddels twee zeges behaald en doet mee in de titelstrijd. Verstappen staat tientallen punten achter op zijn teamgenoot. Waar in Nederland altijd lacherig werd gedaan om rijders als Kvyat of ieder foutje van Vettel uitgelicht werd, mogen wij bijna niets schrijven over de fouten van Max.

Jammer, dat doen we toch. Zet de roze bril even af, vervang de naam Verstappen door die van Vettel, Bottas of Stroll en hoe zou je dan terugkijken op alle fouten en incidenten? Juist, het hoort niet bij een topcoureur. Voor Verstappen en Red Bull is er alles aan gelegen om de balans te herstellen. De balans in het koppie van Max, waar ongeduld plaats moet maken voor meer rust. Met wat meer rust en tact had de Nederlander gewoon in de top drie van het WK gestaan, want de snelheid is er zeker bij hem.

Max is als een jonge talentvolle voetballer die de mooiste acties in huis heeft, maar nog net die laatste stap moet zetten om die stabiele wereldtopper te worden. Een goede mental coach kan hem daarbij helpen en dat is niets om je voor te schamen. Van fouten maken word je alleen beter als je er ook echt iets van leert en jezelf weet open te stellen voor je fouten en tekortkomingen.

De druk op Max neemt weer verder toe en Horner hoopt op een 'reset' bij de Nederlander. De grote vraag is dan ook: Zien we in Canada de ouderwetse Verstappen aan de start? Rekent hij af met de kwelgeest die hij nu voor zichzelf is, of blijft dit het jaar waarin Max zichzelf flink tekort doet?

x
Onthuld Alles wat je moet weten over de F1-plannen van Audi en Porsche