© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: in 2019 wordt er iemand Formule 1-wereldkampioen

01 jan. 17:00 René Oudman 3 reacties
Het nieuwe jaar is begonnen! Voor het derde achtereenvolgende seizoen is Max Verstappen al naar een rol als titelfavoriet geschreven, ver voor de eerste Formule 1-race van het jaar is verreden. Of hij daadwerkelijk kampioen wordt is sowieso binnen elf maanden bekend, maar maak je niet ongerust: er wordt sowieso iemand wereldkampioen!

Het is in de afgelopen jaren een trend geworden om de Nederlandse hoop naar het droomresultaat te schrijven: het ene seizoen is nog niet eens afgelopen, of er worden voorspellingen gedaan voor het volgende seizoen. Zo was dat ook het geval voor het komende seizoen – ditmaal speelt motorleverancier Honda een hoofdrol.

Terug naar het begin. In 2016 komt Verstappen voor het eerst in een F1-wagen te zitten die in staat is om te vechten voor podiumplaatsen, en tegen ieders verwachting in wint de Nederlander meteen, in zijn eerste optreden voor Red Bull Racing. Gedurende het seizoen regeert Mercedes met harde hand: Nico Rosberg en Lewis Hamilton winnen negentien (!!) van de 21 Grands Prix. Desalniettemin groeit onder Nederlandse fans de hoop dat Verstappen in 2017 om het wereldkampioenschap kan vechten.

Voor dat jaar gaan de reglementen immers flink op de schop. De wagens worden voorzien van bredere banden en op aerodynamisch gebied zijn er behoorlijke wijzigingen. Red Bull kan middels wonderdokter Adrian Newey weleens een gigantische stap naar voren zetten, zo praten de Nederlanders elkaar aan. Dat lijkt zeker een mogelijkheid, maar de concurrentie zal ook absoluut niet stilzitten. Als 2017 daadwerkelijk begint blijkt Ferrari haar huiswerk het beste te hebben gedaan, op de voet gevolgd door Mercedes. Gedurende het seizoen keert Mercedes de rollen om, Red Bull is overduidelijk het derde team.

De eerste seizoenshelft van 2017 verloopt zeer teleurstellend voor Verstappen: de Nederlander valt om de haverklap uit vanwege motorische problemen. Als Renault het lek enigszins boven krijgt en de Red Bull haar potentie waar kan maken, wint de jongeling echter nog een paar races. Meteen wordt hij in zijn thuisland gebombardeerd tot een van de titelfavorieten voor 2018. De Red Bull is immers een waanzinnig snelle wagen en als Renault haar zaakjes op orde heeft, kan de strijd met Mercedes en Ferrari aan worden gegaan.

De Honda schijnt nu al meer paardenkrachten te hebben dan al haar concurrenten bij elkaar, zo'n storm loopt het
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Niets blijkt echter minder waar als het Albert Park Street Circuit in Melbourne vorig jaar aan wordt gedaan. Hamilton rijdt een puike poleronde en Vettel gaat met dank aan een slimme strategie met de zege aan de haal. De uiteindelijker optelsom van 2018 is vier Grand Prix-zeges, al komt geluk en het slim interpreteren van strategieën ook om de hoek kijken. Wederom is Red Bull duidelijk het derde team, al komt men in de tweede helft van het jaar naar voren: voor het tweede jaar op rij neemt Hamilton op beslissende momenten geen achterlijke risico’s waardoor hij misschien niet op het scherpst van de snede voor bepaalde posities vecht, voor het tweede jaar op rij vergooit Vettel veel kansen.

Voor 2019 is er een noviteit waardoor veel Nederlandse fans wederom hopen op het hoogst haalbare voor Verstappen: de nu 21-jarige rijdt komend jaar namelijk met een andere motor, de Renault is ingeruild voor een Honda. Berichtgeving rondom de Japanse leverancier domineert de Nederlandse perceptie op Formule 1 en volgens de geruchten heeft het blok meer paardenkrachten dan al haar concurrenten bijeen, zo’n storm loopt het.

De achterliggende gedachte: niets is zeker in de Formule 1 voor het zeker is. De resultaten van het seizoen 2019 worden over 364 dagen nog eens langs de loep genomen, als deze bekend zijn. Of de allereerste Nederlandse wereldkampioen op dat moment inmiddels is gekroond? Misschien. Misschien ook niet. Er zal in ieder geval een wereldkampioen zijn, maar tot aan de kwalificatie in Australië is het slechts gissen wie er goed voor de dag zullen komen en wie niet. Het warm worden voor een nieuw seizoen is bijzonder leuk, maar de korreltjes zout zullen altijd benodigd blijven!

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen