© Force India

Nieuwsoverzicht

Column: Mercedes moet niet zielig doen over Ocon

07 sep. 2018 18:30 Ruud Dimmers 8 reacties
Het Franse toptalent Esteban Ocon heeft wederom grote moeite om onderdak te vinden in de Formule 1. Het ‘kind’ van Mercedes is door zijn band met het Duitse merk niet overal welkom.

Mercedes loopt al jaren te koop met Ocon. Niet alleen om hem onderdak te verschaffen, maar voornamelijk om hem de hemel in te prijzen. Terecht, want de snelle Esteban heeft zichzelf al volop bewezen in aanloop naar de F1 en inmiddels ook in de koningsklasse van de autosport. Desondanks moet Ocon ieder jaar weer knokken voor zijn plaatsje.

De situatie rondom Ocon is typerend voor de opleidingsteams en talentenpools die de grote teams opzetten. Ze leggen op relatief jonge leeftijd talentvolle coureurs vast en leiden deze op tot potentieel succesvolle Formule 1-coureurs, maar alleen Red Bull durft de jonge coureurs een echte kans te geven. In het geval van Ocon stamt hij uit dezelfde lichting als Pascal Wehrlein. De Duitser die inmiddels al niet meer actief is in de Formule 1. Niet omdat hij niet goed genoeg is, maar omdat hij een Duitse ster op zijn helm draagt.

Eenzelfde scenario dreigt nu zelfs voor Ocon: volgens Force India vergelijkbaar qua talent met Max Verstappen en volgens Mercedes de ster van de toekomst. Maar hoe tegenstrijdig is het dat de Duitse equipe vasthoudt aan Valtteri Bottas? De Fin werd in de winter van 2016 weggekocht bij Williams om het vrijgekomen stoeltje van Rosberg op te vullen. Op dat moment verstandig, maar met een veel rijpere Ocon nu zou het toch volkomen logisch zijn om hem de kans te geven in 2019!

Nee, Mercedes laat haar eigen talent spartelen en beklaagt zich ondertussen dat andere teams Ocon niet in dienst willen nemen. Niet omdat ze hem niet goed vinden, maar wel omdat ze geen zin hebben in een Mercedes-kind. Een vrije Ocon is direct welkom bij diverse teams, maar in dienst van Mercedes niet. Waarom zou Toro Rosso (Red Bull), McLaren of Haas (Ferrari) de concurrent gaan helpen en een jong talent van de concurrentie verder opleiden in de F1? De arrogante houding van de Duitse motorleverancier richting bijv. Red Bull helpt daarbij allerminst.

Het belachelijke aan de situatie is dat Toto Wollf overtuigd is van de kwaliteiten van Ocon, maar hem vervolgens geen enkele kans geeft. Beste Toto, als je zo overtuigd bent van Ocon, waarom verleng je dan het contract met Bottas? Vraag 100 Formule 1-fans wie ze liever in die Mercedes zien en 90 zullen de naam Esteban Ocon noemen. Een jongen die snel is, maar tevens durft te racen. De nieuwe generatie Verstappen/Ocon/Leclerc/Sainz waar het publiek van smult. De generatie die het publiek nog wel op de banken krijgt in plaats van twee saaie Finnen in een grijze of rode bolide.

Nu dreigt na de carrière van Wehrlein ook die van Ocon een knauw te krijgen. Onterecht en ook volkomen onlogisch. Wolff opperde deze week maar weer eens het idee om een derde auto in te zetten. Beste Toto, als je nu ballen hebt dan durf je een keuze te maken en dan kies je voor de toekomst en het talent bij Mercedes, in plaats van een Finse waterdrager.

De schoen wringt bij de keuzes van Wolff en niet bij het talent van Ocon.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen