© Getty Images / Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: twee dagen taakstraf Verstappen voor een duwtje is waanzin

12 nov. 2018 11:33 Ruud Dimmers 18 reacties
'Sport is emotie', wordt er vaak gezegd en gisteren liepen de emoties tijdens de Braziliaanse Grand Prix hoog op. Leider Max Verstappen werd de zege ontnomen door een stupide actie van Esteban Ocon. Woedend was de Nederlander, en terecht!

Wie voor aanvang van de GP van Brazilië had gezegd dat Max Verstappen zou zegevieren werd voor gek verklaard. Op het circuit van Interlagos kwam Red Bull vermogen tekort en de vijfde plaats tijdens de kwalificatie onderstreepte dat. Maar, Verstappen zou Verstappen niet zijn als hij geen andere plannen had.

Een briljante openingsfase, waarin hij Raikkonen, Vettel en Bottas passeerde op het rechte stuk zorgde voor een tweede plaats. Briljant? Ja, want met zijn Renault-'power' achterin de Red Bull kwam Max nog altijd pk's tekort ten opzichte van zijn concurrenten. Hoe lastig inhalen is bewees teamgenoot Daniel Ricciardo die vast kwam te zitten achter de Ferrari's en Bottas.

Eens te meer etaleerde Verstappen zijn talent en na zijn stop passeerde hij leider Lewis Hamilton met speels gemak om vervolgens afstand te nemen. Het artikel stond al bijna klaar: Sensationele Verstappen passeert concurrenten voor winst in GP Brazilië! Maar sport is en blijft onvoorspelbaar.

Gevloek klonk door het kantoor! Verstappen gespind? In de eerste bochtencombinatie? Wat een rare plek! Op het moment dat de gespinde Force India in beeld verschijnt, wordt alles duidelijk: Ocon deed het onmogelijke! Hij ramde leider Verstappen bijna uit de race!

Op het circuit van Interlagos, waar Jos Verstappen het in 2001 deed bij Juan-Pablo Montoya, is nu een Verstappen het slachtoffer. Ik kan u verzekeren dat er niet alleen bij Max wat krachttermen uit zijn Limburgse mond kwamen. Heel Nederland schold de Fransman stijf! Hoe kun je zo stom zijn om te denken dat je jezelf in een Force India moet unlappen?

© Getty Images / Red Bull Contentpool

Met alle respect voor de roze brigade, de teamleiding en Ocon: je bent tussen de één en twee seconden per ronde langzamer dan de leider. Hoe haal je het in je botte hersens om überhaupt aan unlappen te denken? Natuurlijk ben je de eerste vijf kilometer wat sneller op je nieuwe setje supersofts, om vervolgens die Red Bull weer aan de horizon te zien verdwijnen.

Wat had Ocon nog te winnen? Nagenoeg kansloos voor de top tien en niemand direct voor hem. Dan kan het team je wel aanmoedigen om de leider in de race te passeren, maar voor welk gewin? Zowel de teamleiding van Force India als onze Ocon moeten zichzelf diep schamen, want de leider in de race is 'heilig'.

Dat Verstappen na afloop van de race kookt van woede en wat liefkozende duwtjes uitdeelt aan Ocon is niet meer dan terecht. Als hij hem een directe linkse had gegeven dan had iedereen dat begrepen, maar het vanzelfsprekend niet goedgepraat. Wat Ocon in Brazilië deed was dom, meer dan dom. Het was beschamend en iets dat gelukkig maar eens per decennium voorkomt. Iets waaraan Max Verstappen plat gezegd schijt zal hebben. De Nederlander hield zich behoorlijk in en deelde wat duwtjes uit, iets dat we in het voetballen wekelijks tientallen keren zien.

Maar goed, een paar kleine duwtjes... genoeg om naderhand op het matje geroepen te worden bij de stewards. Want wat Max deed, dat kon echt niet....Voor straf twee dagen taakstraf uitvoeren voor de FIA, want Verstappen bracht de sport in diskrediet. En wat deed de Formule 1-organisatie met de beelden van de duwende Max? Juist, die werden op alle kanalen uitgebreid gedeeld om maar zoveel mogelijk aandacht te creëren. Iets wat totaal niet matched bij de straf die uitgedeeld wordt en het zogenaamd 'keurige' beeld dat de Formule 1 uit wil stralen.

I'll rest my case.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen