Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Bahrein 2023

Concurrenten zoeken naar antwoorden over Red Bull in nieuw F1-hoofdstuk Bahrein

Na maanden geduld is de winterstop voorbij en hebben we een voorproef gekregen van het Formule 1-geweld tijdens de testdagen van 2023. Nu is het tijd voor het echte werk: de seizoensopener in Bahrein! We blikken vooruit op de eerste race van het jaar op zondag 5 maart.

XPB 1133043 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na het ongelooflijk dominante jaar van Max Verstappen en Red Bull beginnen we aan een nieuw hoofdstuk in de Formule 1. De puntenteller staat weer op nul en met nieuwe (of eigenlijk grotendeels geëvolueerde) bolides zijn de teams weer samengekomen in Bahrein voor de seizoensopener.

We kregen natuurlijk al een kleine voorproef tijdens de testdagen in datzelfde land, maar in het weekend van 3 tot en met 5 maart 2023 komen we er achter waar de teams écht staan ten opzichte van elkaar. Het Formule 1 Grand Prix-weekend van Bahrein staat op het punt van beginnen. Dit is wat je moet weten voordat de lichten doven op zondag om 16:00 uur Nederlandse tijd.

Het Bahrain International Circuit

De seizoensstart van de Formule 1 vindt sinds 2021 weer plaats op het Bahrain International Circuit in Sakhir, Bahrein. De eilandstaat in de Perzische Golf kenmerkt zich door het woestijnachtige klimaat en dat is op het circuit ook goed te merken en te voelen. Het is er warm, droog en het vele zand zorgt voor een uitdaging met het vinden van grip.

Het circuit is 5,412 kilometer lang en telt 15 bochten en drie DRS-zones. Inhaalmogelijkheden zullen er op zondag 5 maart zeker zijn tijdens de 57 ronden tellende race: het circuit van Bahrein heeft meerdere lange rechte stukken, waarvan de langste op startfinish. Andere uitdagingen voor de rijders zijn de beruchte off camber bocht 10 en de snelle bocht nummer 12.

Een 1:30.558 was in 2022 goed genoeg voor poleposition, toentertijd voor Ferrari-coureur Charles Leclerc. De kans is groot dat we dit jaar verbetering zien, zo klokte Sergio Perez tijdens de testdagen al een snellere tijd. Dit was nog wel op een compound zachter en een band die niet wordt gebruikt dit weekend, maar het laat alvast zien dat de teams verbetering hebben gevonden ten opzichte van '22.

Red Bull, Ferrari en... Mercedes?

Het zal voor velen geen verrassing zijn dat Red Bull wordt gezien als het favoriete team voor de overwinning in Bahrein. In 2023 zal het Oostenrijkse team de wereldtitel verdedigen en datzelfde geldt voor tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen. Als regerend kampioen ben je normaal gesproken al een van de favorieten, maar daar deed Red Bull tijdens de testdagen nog een schepje bovenop.

In drie dagen wintertests wist het Formule 1-team van het energiedrankjesmerk te imponeren door snelle tijden te klokken, veel ronden te rijden en een vrijwel probleemloos optreden uit te voeren. Vriend en vijand keken toe en wezen naar Red Bull als sterkste partij. Toch zeggen de testdagen natuurlijk niet alles en is er ten minste één team waarvan concurrentie wordt verwacht.

Dat is Ferrari. Vorig seizoen leek het Italiaanse team mee te kunnen strijden voor de titel, maar na een goed begin van het seizoen viel dat tegen en domineerde Red Bull het seizoen. Met een verbeterde bolide verschijnen ze op de startgrid van 2023 en zullen ze gebrand zijn op een verbetering van vorig jaar. Hoe groot het gat tussen de twee teams is, dat zien we op zaterdag in de kwalificatie.

Mercedes heeft het ondertussen duidelijk wat lastiger met hun 'zero pod' concept. De voorheen zeer dominante renstal had het in 2022 al zwaar, maar blijft trouw aan de opmerkelijke filosofie van haar bolide. Tijdens de testdagen hadden ze het opnieuw zwaar en het lijkt er nog niet op dat ze direct meedoen in de titelstrijd. Echter, zoals eerder is gebleken mag je Mercedes nooit op voorhand uitsluiten. Ook klinken er veel positieve geluiden in de paddock over Aston Martin. Mogelijk kan het Britse team wel eens een stap naar de topteams maken...

Tijden Formule 1 Grand Prix van Bahrein 2023

We starten het weekend in Sakhir natuurlijk met de eerste twee vrije trainingen op vrijdag. Om 12:30 uur Nederlandse tijd starten we met het eerste trainingsuur, waarna om 16:00 uur het tweede uur van start gaat. Zaterdag begint het F1-geweld ook om 12:30 uur Nederlandse tijd, waarna er wordt gekwalificeerd om 16:00 uur.

Zondag om 16:00 uur is het dan tijd voor de Grand Prix van Bahrein, die wordt verreden onder kunstlicht omdat het dan donker is boven het circuit.

Tijdschema GP Bahrein

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 3 maart -
Tweede vrije training vrijdag 3 maart -
Derde vrije training zaterdag 4 maart -
Kwalificatie zaterdag 4 maart -
Race zondag 5 maart -

Strategie belangrijk in Bahrein

Pirelli zal voor de Formule 1 Grand Prix van Bahrein de C1, C2 en C3-banden meenemen, waaruit de teams kunnen kiezen. De C1 zal de hardste compound zijn en gelijk een relatief nieuwe band voor de teams. Tijdens de testdagen werd de nieuwe band voor het eerst getest en na tevreden reacties besloot Pirelli om ze direct mee te nemen naar het eerste raceweekend.

De C3-band was tijdens de testdagen zeer geliefd en zal ongetwijfeld gebruikt gaan worden dit weekend. Bandenslijtage en een snelle strategie zal cruciaal worden tijdens de race: vorig jaar stonden vrijwel alle coureurs op een driestopper vanwege de hoge slijtage op het circuit in de woestijn.

Vorig jaar was Charles Leclerc de winnaar in Bahrein. Dit kreeg hij voor elkaar met een driestopper - drie keer een stint op soft en één op de mediums. Carlos Sainz maakte er met diezelfde strategie een één-twee voor Ferrari van, terwijl Verstappen en teamgenoot Sergio Perez uitvielen met problemen.

			© Ferrari
	© Ferrari

Waarom de seizoensopener hoe dan ook spannend is

Het circuit van Bahrein trakteert de F1-fans op een race waarbij doorgaans veel inhaalacties zijn. Het circuit is geliefd bij de coureurs en de fans vanwege de vele inhaalmogelijkheden en de prachtige setting onder het kunstlicht, maar zelfs als de inhaalacties tegenvallen dit jaar is de spanning tijdens de seizoensopener om te snijden.

Er zijn namelijk heel wat vragen waar niemand nog precies antwoord op heeft. Wie zijn er competitief? Hoe zit het met de betrouwbaarheid? Hoe doen de rookies (en dus ook Nyck de Vries) het in hun eerste race van het jaar? De kwalificatie is ongekend spannend doordat niemand weet hoe de teams er écht voor staan.

Daarna worden de Formule 1-fans 57 ronden lang getrakteerd op de eerste pagina van het hoofdstuk 2023. Als de geblokte vlag wordt gezwaaid, dan weten we meer over wie waar staat en kunnen we alvast voorzichtig wat favorieten voor de titel aanwijzen. Met 23 races is het seizoen echter nog lang, heel lang, ook na de Grand Prix van Bahrein op zondag 5 maart.

Een ronde Bahrein met Verstappen

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten direct toeslaan in Bahrein

De testdagen voor het nieuwe Formule 1-seizoen zitten erop en er wordt weer geracet! De Grand Prix van Bahrein staat op het programma en dat is meer dan genoeg reden voor Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk om weer samen te komen voor een gloednieuwe RN365 F1-podcast! In de nieuwste aflevering bespreken we uitgebreid de testdagen en blikken we vooruit op de eerste Grand Prix van 2023!

Formule 1 GP Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst