Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel: 'Red Bull en Honda hebben niets te verliezen'

De overstap van Red Bull naar Honda-motoren houdt de gemoederen de laatste weken flink bezig. Zeker na de woede-uitbarsting bij de Grand Prix van Hongarije tellen Red Bull en Renault de races af tot het einde van het seizoen.

Van een 'bromance' tussen Red Bull en Renault is al jarenlang geen sprake meer. Eind 2017 barstte de bom al toen Toro Rosso zich zwaar benadeeld voelde door Renault en overstapte naar Honda. Dit alles met een overstap van Red Bull in het achterhoofd. Racingnews365 sprak met autocoureur Tom Coronel over de motorensituatie van Red Bull en de verwachtingen voor de toekomst. "Hoe het team met Renault omgaat is respectloos. Zo ga je niet als partners met elkaar om, dat slaat echt nergens op. Ze hebben beide het doel om races te winnen. Het ego mag het nooit winnen van het resultaat. Je ziet dat er stress is bij Red Bull, ze staan onder druk nu de resultaten toch achterblijven bij de verwachtingen." Maar wordt volgend jaar dan alles beter? Honda blinkt ook niet uit in betrouwbaarheid en komt nog ruim 75 PK tekort. "Renault zijn Fransen en die zijn koppig, Japanners zijn perfectionistisch. Ik heb dan liever die perfectionisten aan boord die er alles voor overhebben om succesvol te worden. Daarbij is het simpel: Honda heeft geen auto en Renault een eigen team dat altijd op de eerste plaats komt. Honda heeft er alles voor over om te slagen bij Red Bull en Renault had dat niet." Vrees voor een verkeerde beslissing van Red Bull heeft Coronel niet. "Ik ken Helmut Marko en Franz Tost erg goed. Tost was zelfs zeven jaar mijn manager! Dat zijn Oostenrijkers, die zijn rustig maar wel erg duidelijk en hebben één doel: WINNEN! Marko heeft daarbij weinig woorden nodig, die is recht door zee." "Voor Red Bull heeft de komst van Honda een aantal voordelen. Allereerst heeft Honda een gigantisch budget, dit betekent dat de motoren Red Bull geen geld kosten. De twintig miljoen die het aan Renault betaalde kan het nu in andere dingen steken. Daarnaast richt Honda zich 200% op Red Bull. Alles wat er gemaakt en ontworpen wordt is in overeenstemming met Red Bull en sluit aan op de nieuwe auto."

Tom Coronel

Honda heeft er alles voor over om te slagen

De verwachtingen van de Max Verstappen-fans zijn meteen erg hoog. Coronel tempert die verwachtingen voor het komende seizoen, maar kijkt vooral naar de lange termijn. "Red Bull heeft ook niets te verliezen. Een motor van Mercedes of Ferrari krijgen ze niet en Renault trok het ook niet. Nu zijn ze echt eerste keuze bij Honda. Het zal wel tijd nodig hebben, je mag niet verwachten dat ze in 2019 wel ‘ff’ winnen. Wel ziet Red Bull nu de data van Toro Rosso en zijn ze erg optimistisch dat het beter zal gaan dan met Renault." "Maar stel dat het volgend jaar niet echt beter gaat en ze het derde team blijven, wat is er dan verloren? Ze zijn al jaren het derde team, alles wat ze dichterbij komen aan Ferrari en Mercedes is bonus."

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie