Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Coronel ziet noodzakelijke verandering bij Perez: "Vindt misschien wél die twee tienden"

Sergio Perez krijgt vanaf de Grand Prix van Nederland te maken met een andere race-engineer. Maar wat voor invloed heeft dat op de Mexicaan? Autocoureur en analist Tom Coronel heeft wel een idee en het zou Perez zomaar wat tijdswinst op kunnen leveren.

Perez FP1 Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Een belangrijke wijziging in het team rond Sergio Perez vanaf de Grand Prix van Nederland: Hugh Bird is de komende vier Grands Prix namelijk even niet de race-engineer van de Mexicaan, maar hij moet het doen met Richard Wood. Bird gaat namelijk met vaderschapsverlof, terwijl Wood momenteel performance engineer is van de Mexicaan. Maar hoe belangrijk is zo'n race-engineer voor je, Tom Coronel?

"Het is je rechterhand en misschien wel meer dan dat. Je engineer en jezelf moeten elkaar 100 procent begrijpen. Als je iets zegt over onder- of overstuur, dan moet je dat heel gedetailleerd aangeven, bijvoorbeeld op een ratio van 1 tot 10. Maar als je het ene verandert, kan ergens anders weer iets omhoog borrelen. Je engineer en jij, dat is een huwelijk. Dat is elkaar aankijken en elkaar begrijpen", zo legt Coronel uit in gesprek met RacingNews365.

In hoeverre kan zo'n wisseling van de wacht daadwerkelijk helpen? "Ik zie weleens dat een verandering van engineer je misschien net even helpt: in vernieuwend denken, in een nieuwe richting of dat je misschien die twee tienden wél vindt die je normaal niet zou vinden, omdat je engineer net eventjes een andere gedachte heeft. Ik zie zo wel verschillen in hoeverre engineers auto's afstellen, samen met de coureur. Maar als je een sterke coureur bent, dan kan je wél samen met je engineer die sweet spot vinden, zoals Max Verstappen het dan wel weet te doen."

Bepaalde chemie

"Maar dan moet als engineer de rijstijl, taal en uitleg van de coureur begrijpen. Het zijn heel veel dingen bij elkaar en een bepaalde chemie die je zoekt. Het zou wel zo kunnen zijn dat die chemie een beetje op is. Ik heb best wel eens gemerkt dat als engineers langdurig met rijders werken, dat je zou denken dat die echt op elkaar ingespeeld zijn. Maar op een gegeven moment is de koek op, net als bij een huwelijk. In het begin vliegen de vonken ervan af en daarna is het een beetje weg."

Is het dan goed nieuws voor Perez dat hij, ook al is het tijdelijk, te maken krijgt met een nieuwe race-engineer? "Ik las het en toen dacht ik: er is verandering nodig. En ik weet niet waar je het moet zoeken, maar dit is een verandering die weleens zou kunnen werken. Ik heb zelf ook altijd langdurig met engineers gewerkt en dan had ik ook zoiets van: kom op, we moeten even anders leren denken. Dan moesten we elkaar echt even zoeken om de sweet spot weten te raken." 

"En als je dan bij een hele nieuwe engineer komt, dan is het in het begin altijd een klein beetje boksen, want dat is altijd even wennen. Uiteindelijk kwam hij wel met hele goede ideeën en kwam de snelheid ook weer naar boven. Het gaat hem in ieder geval wel helpen, want zoals het geweest is, dat werkte niet. Het was net de verkeerde beslissing, om bijvoorbeeld net te vroeg naar buiten te gaan en zodoende in het verkeer terecht te komen. Het ging om dat soort dingetjes", zo sluit Coronel af.

Ook interessant:

Als Max Verstappen of één van je andere gekozen favoriete coureurs de GP van Azerbeidzjan wint, keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Analyse Waarom Verstappen en Red Bull 2025 nú al moeten redden