Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Monaco 2023

Crashes in Monaco: Keken Perez en Leclerc hier af bij Schumacher?

In 2022 crashte Sergio Perez in de kwalificatie voor de GP van Monaco. In 2021 was dit Charles Leclerc. Een foutje of toch een Monaco-tactiek?

Perez crash Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Een crash in Monaco komt al snel voor en dat is niet heel gek: een ongeluk zit in een klein hoekje op het krappe stratencircuit. In 2006 werd daar (vermoedelijk) een nieuwe dimensie aan gegeven door Michael Schumacher, die in de kwalificatie zeer waarschijnlijk bewust 'crashte' om poleposition te veroveren.

De zevenvoudig kampioen moest zijn bolide onhandig parkeren op het circuit, waardoor er met gele vlaggen werd gezwaaid en rivaal Fernando Alonso zijn tijd niet kon verbeteren. In de daaropvolgende jaren zagen we meerdere crashes of incidenten in de kwalificatie, de een mogelijk wat 'bewuster' dan de ander.

Neem bijvoorbeeld Nico Rosberg die zich verremde in de eerste bocht tijdens de kwalificatie in 2014, waardoor teamgenoot Lewis Hamilton geen run meer kon doen. Meer recent: de crash van Charles Leclerc in 2021, waardoor hij poleposition veroverde. De crash van de Ferrari-coureur lijkt echter alles behalve bewust, want hoewel hij pole pakte, raakte zijn auto beschadigd waardoor hij op zondag uiteindelijk niet kon starten.

Perez een Schumacher?

De crash van Sergio Perez vorig jaar was echter meer omstreden. In de kwalificatie 'crashte' hij, waardoor Max Verstappen zijn tijd niet meer kon verbeteren en de Mexicaan voor zijn teamgenoot kon starten. Later dat jaar kwamen verschillende bronnen naar buiten met de suggestie dat Perez bewust crashte.

Wie de beelden hieronder terugkijkt, hoort een vreemde druk op het gaspedaal waarna hij spint. In de ogen van velen een bewuste actie, maar Perez ontkent. De waarheid zullen we mogelijk nooit gaan horen, maar oordelen over het bewuste moment, dat mag iedereen natuurlijk zelf.

Formule 1 GP Monaco 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Analyse Vrees Verstappen komt uit: wat betekent het vertrek van Marshall voor Red Bull?