Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Dakar-favoriet verbrijzelt enkel bij horrorcrash: "Dacht na over euthanasie"

Matthias Walkner won de Dakar Rally al eens, maar dit jaar zal hij de zwaarste rally ter wereld aan zich voorbij laten gaan. De reden? Een verbrijzelde enkel, meerdere botbreuken en 31 uur aan operaties in december.

Matthias Walkner stond hoog op de favorietenlijst voor de Dakar Rally. In 2018 won hij de rally nog in de categorie motoren, in 2019 eindigde hij tweede en in 2022 pakte hij P3. In 2024 zal hij echter niet deelnemen aan de befaamde rally, nadat hij lelijk onderuit ging tijdens de laatste test.

Dat gebeurde begin december in Californië. Tijdens een verkenningsronde over het terrein zag hij vanwege opvliegend stof een vijf meter diepe afgrond over het hoofd. Hij kwam verschrikkelijk lelijk terecht en liep meerdere open breuken op aan zijn scheenbeen, kuitbeen en voet. Zijn enkel was eveneens gebroken, op 'zeer complexe wijze'. Zijn bot was namelijk in 31 stukken gebroken.

En dus ging er logischerwijs een streep door de Dakar Rally. Er komt een lange periode aan van revalidatie. Na eerste operaties in Californië, werd Walkner vervoerd naar zijn thuisland Oostenrijk.

In Graz onderging hij kort voor Kerst nog een 15 uur lange operatie, waarbij zijn linker enkel onder handen werd genomen. Er was volgens de Oostenrijker 'niet veel van over' en na een reconstructie van 15 uur, waarbij bot weg werd gehaald van zijn bekken om te gebruiken voor zijn enkel.

Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen van Walkner na zijn crash

Gaat niet in de koude kleren zitten

Walkner hoeft voorlopig niet meer op de operatietafel te liggen, iets wat hij in december in totaal al 31 uur lang deed. Momenteel ligt hij nog in het ziekenhuis en binnenkort zal hij beginnen aan zijn lange revalidatie. "Mijn enkel zag er uit alsof ik op een landmijn was gestapt", zo laat Walkner optekenen tegen SpeedWeek. "Als dit in Afrika was gebeurd, dan was mijn voet niet te redden geweest."

Dat wil niet zeggen dat amputatie in Californië niet was overwogen. Walkner had het mentaal zwaar. "Ik heb zelfs nagedacht over euthanasie", zo geeft hij toe. "Ik heb gedacht aan mensen die vanwege de pijn tot niets meer toe in staat zijn. Op een schaal van een tot tien zat ik makkelijk op een acht à negen qua pijn."

Van amputatie was uiteindelijk geen sprake. Walkner bedankt zijn medische team in Oostenrijk. "Na de operatie van 15 uur kwam mijn dokter binnen en zei hij: 'Matthias, ik heb beloofd dat we niet zouden stoppen totdat we helemaal tevreden waren. Ik ben heel trots op hoe de operatie is verlopen'."

"Ik ben enorm dankbaar en blij dat ik het best mogelijke medische team om me heen heb. Ze beschikken over veel expertise en het zijn tevens zeer warme mensen. Ik blaak door hen van de positieve energie. In mijn telefoon staan ze allemaal opgeslagen met als toevoeging in de naam het woord 'engel'."

Dakar 2025 dan maar? "Ik ben er goed vanaf gekomen. Ik kan uiteindelijk weer op mijn motor rijden. Met een beetje geluk zal ik bij de start van de volgende Dakar Rally pijnvrij zijn. Stapje voor stapje gaan we het bekijken. Ik kan niet wachten tot ik weer zelfstandig kan douchen en weer gewicht op mijn linker voet kan zetten."

In de onderstaande video zie je enkele beelden van kort na de crash. Let op, de beelden zijn niet fraai en niet voor de gevoelige kijker.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld