Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Dakar Rally 2022

Dakar-favoriet zwaar bestraft nadat hij motor van andere coureur verwoest

Giniel de Villiers, Dakar-coureur, maakt het dit jaar wel heel bont. Voor de tweede keer is hij gestraft, deze keer heel hard, nadat hij er een puinhoop van maakte. Hij kan de eindzege vergeten.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Toyota Gazoo Racing
In Saoedi-Arabië vindt momenteel de Dakar Rally 2022 plaats. Giniel de Villiers, die meedoet bij de auto's, kent niet zijn beste rally. Alhoewel hij meedraait bij de toppers, kan hij de overwinning vergeten, nadat hij een enorme tijdstraf aan zijn broek heeft gekregen.

Eerder kreeg hij een vijf minuten straf, nadat hij een Chileense coureur omver had gereden en vervolgens bijna over hem heen reed, nu heeft hij een straf van vijf uur gekregen voor een nog zwaarder vergrijp. In de tweede etappe reed De Villiers namelijk over een motor heen, die daardoor kapot ging.

Niet zijn eerste straf deze Dakar Rally

In de tweede etappe, waar er onder meer zandduinen moesten worden getrotseerd, reed de Zuid-Afrikaan pardoes over een motor heen van een coureur die achter de duin lag. De motorcoureur zelf was gelukkig niet in de buurt van zijn voertuig, maar kon het daarna wel vergeten. Zijn motor was total loss.

Dat de motor achter een duin lag en dus met het oog misschien niet te zien was, is geen excuus. In de Dakar Rally zijn er systemen in gebruik om te voorkomen dat dit soort ongelukken gebeuren. Het zogeheten 'Sentinel'-systeem, dat gebruikt maakt van GPS, waarschuwt coureurs met luide piepjes dat er een voertuig stil staat of dat er juist een voertuig aankomt dat jou wil inhalen.

De Villiers gaf bij de Dakar-stewards aan deze alarmen niet te hebben gehoord en denkt dat zijn navigator deze misschien per ongeluk heeft uitgezet, omdat het knopje op de vloer zit aan zijn kant en deze dus gemakkelijk per abuis uit kan worden gezet.

De Villiers trekt de portemonnee

Met zijn Toyota landde hij bovenop de motor, die daardoor werd verwoest. De Villiers heeft de coureur in kwestie zelf benaderd en aangeboden om alle schade te vergoeden. Bovendien heeft hij beloofd het entreegeld van de coureur in kwestie voor de volgende Dakar Rally te betalen.

De motorcoureur, de Marokkaan Mohamedsaid Aoulad Ali, heeft aangegeven erg tevreden te zijn met dat aanbod, waardoor de stewards zich niet genoodzaakt zagen om een zwaardere straf dan een tijdstraf uit te delen. Wel benadrukken ze dat de veiligheid enorm belangrijk is en dat het de verantwoordelijkheid was van De Villiers en zijn co-coureur om de motor te ontwijken.

Daarom heeft hij toch een forse tijdstraf van vijf uur gekregen, waarmee hij een hele goede eindklassering dus kan vergeten. Hij lag op plek vier, maar ligt nu op plek veertig. Hieronder zie je een video van het incident waar hij eerder een straf voor kreeg. Het andere incident is niet vastgelegd.

RN365 Nieuwsdossier Dakar Rally 2022

Het autosportseizoen 2022 gaat traditioneel weer van start met de beroemde Dakar Rally. In de woestijn van Saoedi-Arabië vechten de coureurs het in onder andere auto's, op motoren en in de trucks onderling met elkaar uit.

5 reacties

x
Breaking Red Bull-kopstuk stapt over naar Aston Martin