© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Dakar Rally 2019 route en etappeschema

De Dakar Rally 2019 is volgens de organisatoren één van de zwaarste ooit. Tijdens tien etappes in Peru moeten de coureurs een loodzwaar parcours afleggen. Racingnews365 zet op een rijtje wat de deelnemers te wachten staat tijdens deze Dakar.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Dakar Rally wordt deze in één land verreden. Dit jaar doen de coureurs alleen Peru aan, waar een loodzware route is uitgezet. Met tien etappes telt Dakar 2019 twee dagen minder dan vorig jaar. Wat staat de deelnemers de komende twee weken te wachten? Onderstaand een overzicht van hoe van dag tot dag het programma eruit ziet voor de deelnemers.

Zondag 6 januari
Podiumstart

De traditionele podiumstart vindt plaats in Lima en zal ongetwijfeld door duizenden Dakar-liefhebbers worden bijgewoond. Vorig jaar werd er direct geracet, maar vandaag blijft het beperkt tot slechts een kennismaking met de deelnemers.

Maandag 7 januari
Etappe 1: Lima - Pisco (331 km, waarvan 84 km special stage)
Aanvangstijd: 15.30 uur

Een relatief korte proef van slechts 84 kilometers, maar wel dwars door de duinen waardoor het direct voor een hoop spektakel kan zorgen.

Dinsdag 8 januari
Etappe 2: Pisco - San Juan de Marcona (554 km, waarvan 342 km special stage)
Aanvangstijd: 11.50 uur

Dinsdag is het de beurt aan de auto's om als eerste te vertrekken en dat betekent dat ze zelf de route moeten uitzetten en geen gebruik kunnen maken van de sporen van de motoren en de quads.

Woensdag 9 januari
Etappe 3: San Juan de Marcona - Arequipa (799 km, waarvan 331 km special stage)
Aanvangstijd: 11.40 uur

Een flinke uitdaging staat de deelnemers vandaag te wachten. Voor het eerst rijdt de karavaan namelijk door Acari, een duingebied dat nog niet eerder onderdeel was van Dakar.

Donderdag 10 januari
Etappe 4 (marathon): Arequipa - Moquegua/Tacna (511 en 664 km, special stages van beiden 405 km)
Aanvangstijd: 12.15 uur

Na de loodzware derde etappe volgt een dag later de zogenaamde marathonetappe waarbij er in het bivak geen assistentie mogelijk is, behalve dat de coureurs elkaar mogen helpen. Voor de motoren bevindt zich het bivak in Moquegua en voor de trucks in Tacna.

Tekst gaat verder onder de foto

Cyril Despres
© Getty Images/Red Bull Contentpool

Vrijdag 11 januari
Etappe 5 (marathon): Moquegua/Tacna - Arequipa (776 en 714 km, special stages van 517 en 345 km)
Aanvangstijd: 12.15 uur (motor), 14.00 uur (auto's en trucks)

Voor de derde dag op rij kunnen de deelnemers hun borst natmaken. Vandaag staat namelijk het tweede deel van de marathonetappe op het programma waarbij zeker de massastart voor spectaculaire taferelen zal zorgen. Tevens krijgen de auto's en de trucks vandaag de langste proef van Dakar 2019 voorgeschoteld, namelijk een proef van maar liefst 450 kilometer lang.

Zaterdag 12 januari
Rustdag

De rustdag is tevens het moment waarop de teams die in de eerste week zijn uitgevallen, weer mee mogen gaan doen. Ze rijden dan wel voor een ander klassement.

Zondag 13 januari
Etappe 6: Arequipa - San Juan de Marcona (839 en 810 km, special stage van 336 km)
Aanvangstijd: 11.40 uur

Na de verplichte rustdag staat de deelnemers direct een zware dag te wachten, namelijk de langste etappe van de Dakar Rally 2019.

Maandag 14 januari
Etappe 7: San Juan de Marcona - San Juan de Marcona (387 km, special stage van 323 km)
Aanvangstijd: 12.00 uur

Een relatief korte etappe, zowel de start als de finish zijn in San Juan de Marcona.

Dinsdag 15 januari
Etappe 8: San Juan de Marcona - Pisco (576 km, special stage van 360 km)
Aanvangstijd: 13.00 uur

Markeer deze etappe in je agenda, want traditiegetrouw is de achtste etappe de Super Ica en dat belooft geheid spektakel! De startvolgorde wordt namelijk bepaald door de snelste motoren, auto's en trucks van de zevende etappe.

Woensdag 16 januari
Etappe 9: Pisco - Pisco (410 km, special stage van 313 km)
Aanvangstijd: 12.00 uur

Opnieuw wordt vandaag het meeste spektakel bij de start verwacht, want ook vandaag betreft het weer een massastart. Voor de rest een relatief korte etappe met weinig verbinding.

Donderdag 17 januari
Etappe 10: Pisco - Lima (358 km, special stage van 112 km)
Aanvangstijd: 11.45 uur

Dit jaar maakt de organisatie het de deelnemers bepaald niet gemakkelijk, want ook tijdens de laatste etappe moeten de deelnemers nog flink aan de bak: een tocht van maar liefst 112 kilometers door de zandduinen van Pisco. 's Avonds worden de winnaars in de diverse categorieën gehuldigd in Lima.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen