Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Voormalig F1-coureur maakt Mercedes met de grond gelijk: "Kijken naar een totale catastrofe"

Volgens Christian Danner loopt de 'catastrofe' bij Mercedes de laatste maanden de spuigaten uit. De voormalig Formule 1-coureur zet vooral vraagtekens bij de aanpak van teambaas Toto Wolff, want nu hij met het handen in het haar zit begint hij zichzelf volgens Danner steeds vaker tegen te spreken. De expert merkt dat Mercedes de status die Ferrari in 2023 in handen had heeft overgenomen.

Wolff
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Mercedes was sinds de komst van het hybridetijdperk in 2014 oppermachtig, maar in 2021 kwam er een einde aan de dominantie van de Duitse renstal. Red Bull Racing en Max Verstappen klopten namelijk op de deur en zorgden voor een waar spektakel, en uiteindelijk trok de Nederlands-Oostenrijkse combinatie aan het langste eind in een spannende titelstrijd. Voor Mercedes eindigde het in tranen, want sinds het verlies van 2021 is de Duitse renstal nooit meer de oude geweest.

Ook in 2024 is de nasleep van de wisseling van de wacht nog zichtbaar, en ook Danner merkte bij ServusTV op dat het allesbehalve goed gaat bij Mercedes. "We zitten hier echt naar een totale catastrofe te kijken. Het gaat niet eens zozeer over Lewis Hamilton die het gevoel heeft dat hij niks bereikt, want dat geldt voor het hele team. Daar komt ook nog bovenop dat de teambaas niet meer weet wat hij moet zeggen, want aan de ene kant is hij hartstikke geïrriteerd maar na het weekend in Suzuka zei hij ineens dat het allemaal prima was gegaan."

Mercedes mist lef en creativiteit

Toch roepen de tegenstellende antwoorden van Wolff vragen op bij Danner, want de voormalig coureur kan moeilijk begrijpen hoe de Oostenrijker zo positief kan zijn over een race vol haken en ogen. "Toen ik hem na afloop van die race in Japan hoorde praten vroeg ik me echt af of hij niet gewoon een andere Grand Prix had bekeken. Je moet gewoon de realiteit inzien. Ferrari is er bijvoorbeeld wel in geslaagd overal weer bovenop te komen, maar daardoor is Mercedes het Ferrari van 2024 geworden."

Mercedes heeft volgens Danner dus de status van de Italiaanse concurrent overgenomen, maar volgens de voormalig coureur kan de Duitse renstal juist daar het licht aan het einde van de tunnel vinden. "Als je een auto hebt die snelheid mist en eigenlijk gewoon moeilijk te besturen is, blijft er maar één oplossing over: kies voor de meest gekke strategie die je kan bedenken. Want als je dan hoopt en het een poging geeft, of misschien een geluksstootje in de richting van de racegoden, kan het misschien nog werken ook. Dat deed Ferrari vorig jaar ook."

Vorig jaar kwam Ferrari regelmatig met de meest opmerkelijke strategieën, maar volgens Danner wierp dat dus wel de vruchten af waar Mercedes nu ook naar op zoek zal moeten gaan. De voormalig coureur merkt echter wel dat er nog werk aan de winkel zal zijn als Mercedes dat punt wil bereiken. "Ze zeiden constant dat ze niet wisten wat ze aan het doen waren, maar eigenlijk wisten ze het heel goed. Maar na één ronde al op een strategie met één pitstop te vertrouwen en dat met harde banden, dat soort dingen. Daar merkte je echt aan dat ze wanhopig op zoek waren naar oplossingen en hoe troosteloos ze rondreden."

De situatie bij de Duitse renstal kan voor Verstappen ook nog gevolgen hebben, benadrukte Danner. Volgens de voormalig coureur mist Mercedes vooral de situatie waarin alles nog op rolletjes liep. "Toto heeft al meerdere keren aangegeven dat ze Verstappen graag willen hebben, maar je merkt gewoon dat hij het advies van Niki Lauda mist. Toto heeft nu een heel aerodynamisch team waar hij afhankelijk van is, en dan zie je duidelijk dat de belangrijkste zaken gecoördineerd worden door de teambaas. Maar hij maakt de auto's niet en de coureurs moet roeien met de riemen die ze hebben. Christian Horner kan doen en laten wat hij wil omdat de auto werkt, maar dat is ook meteen het probleem van Toto."

Praat mee!

Viaplay
x
Italiaanse media Jubelende Italiaanse media plaatsen vraagtekens bij snelheid Red Bull, loven 'groot kampioen' Verstappen