Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Groot-Brittannië 2024

Data tonen aan: Verstappen mag optimistisch zijn in strijd met Norris

Max Verstappen en Red Bull waren redelijk pessimistisch na de vrije trainingen in Groot-Brittannië. Toch staan ze er helemaal niet zo slecht voor.

Verstappen FP1 Silverstone
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

"We verliezen te veel in de langzame bochten. Vooral in sector 1, want daar verliezen we bijna drie tienden. We zien er slechter uit dan in de eerste training en de longruns waren ook niet zo soeverein. We zijn nog steeds goed, maar niet op het niveau van Lando Norris." Het waren de zorgwekkende woorden van Helmut Marko na de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Max Verstappen eindigde op de zevende plaats en moest bijna zeven tienden toegeven op Norris, waarna de coureur zelf ook niet al te optimistisch voor de camera verscheen. Op softs presteerde de RB20 niet naar behoren, stelde Verstappen.

Toch hoeft Red Bull zich niet extreem veel zorgen te maken. Oké, het verschil was groot, maar tegelijkertijd ook vertekenend. Verstappen reed zijn snelste tijd al vrij vroeg in de sessie en beschikte op dat moment ongetwijfeld over minder grip. Zijn foutje in de tweede poging zorgde er uiteindelijk voor dat hij niet dichter bij Norris stond, want Verstappen focuste zich daarna uitsluitend op longruns en liet de softs links liggen. 

Dat neemt uiteraard niet weg dat Norris een geweldige indruk achterliet op het circuit van Silverstone. De thuisrijder zette het gehele veld op drie tienden en was in de langzame bochten dus een stuk sneller dan Verstappen. Daar zit dan ook het verbeterpunt van Red Bull, want qua topsnelheid ontliepen Verstappen en Norris elkaar vrijwel niets. Norris noteerde bij de speed trap 323 kilometer per uur in zijn snelle run, Verstappen 322 kilometer per uur. Ter vergelijking: Valtteri Bottas was de snelste met 330 kilometer per uur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Longruns

Waar Verstappen en Red Bull vooral hoop uit moeten putten? De longruns. Marko riep dan wel dat Norris ook op dat gebied sneller was dan Verstappen, de waarheid ligt in het midden. In de eerste representatieve rondjes op mediums was Norris inderdaad twee tot drie tienden rapper, maar die voorsprong verdwijnt later als sneeuw voor de zon. Verstappen is in staat om zijn banden in leven te houden en kan de rondetijden van Norris minimaal matchen.

Een andere belangrijke factor is de motorstand waar Red Bull doorgaans op vrijdag mee rijdt. Het team uit Milton Keynes staat erom bekend dat ze met minder vermogen rijden in de vrije trainingen, waardoor de tijden automatisch een vertekenend beeld geven. Uiteraard zit er ook nog wel wat in de tank bij McLaren, maar Red Bull zet normaal gesproken een grotere stap. Het zegt wel wat dat Norris aangaf dat Mercedes aan het sandbaggen was. Hij is er niet gerust op.

De conclusie? Er is nog geen man overboord voor Verstappen en Red Bull. De afgelopen tijd heeft het team alle vrije trainingen nodig om de optimale balans te vinden en wordt er in de nacht van vrijdag op zaterdag veel progressie geboekt. Als Red Bull dat nu wederom voor elkaar krijgt, vooral in de langzame bochten, kan je ervan uitgaan dat Verstappen en Norris weer een mooie show gaan neerzetten tijdens de kwalificatie en de race. 

Tot slot gaat de mogelijke regenval nog een hoofdrol vervullen. Mechanische grip wordt dan nog belangrijker en vormt een uitdaging voor Red Bull, omdat McLaren op dat vlak tot nu toe beter is. Is Norris na de vrijdag de favoriet? Ja. Mag je Verstappen uitvlakken? Nooit. De rondetijden in de longrun spreken voor zich.

Bekijk hieronder de longruns van Verstappen en Norris. De beide coureurs reden op mediums.

Longrun Verstappen versus Norris (mediums)

Ronde VER NOR
1. 1:32.009 1:31.656
2. 1:31.972 1:31.665
3. 1:32.059 1:31.753
4. 1:31.972 1:32.520
5. 1:32.171 1:32.144
6. 1:33.415 1:31.828
7. 1:31.673 1:31.877
8. 1:32.035 1:31.996
9. 1:32.411 1:34.804

Ook interessant:

Win gouden tickets voor GP België!

Abonneer je nu op ons YouTube-kanaal en maak kans op gouden tickets!

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership