Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De belangrijke Red Bull-man die met Verstappen mee het podium op mocht

Als de lichten uit gaan is Max Verstappen voornamelijk op zichzelf aangewezen, maar toch is de Formule 1 een echte teamsport. Rond de Nederlander werken er talloze mensen bij Red Bull die ervoor zorgen dat Max tijdens een race een goed werkende Formule 1-bolide onder zijn kont heeft. Paul Monaghan is zo iemand wiens naam misschien niet zo één, twee drie een belletje doet rinkelen, maar als rechterhand van topontwerper Adrian Newey is hij wel degelijk belangrijk.

Monaghan Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Paul Monaghan (18 oktober 1967) is al sinds het prille begin van het team bij Red Bull Racing in dienst, aanvankelijk als prominent lid van het race- en testontwikkelingsteam, maar later als hoofd van de afdeling autotechniek. Hij brengt in zijn huidige functie veel tijd in de fabriek door om aan de ontwikkeling van de auto te werken.

Maar meerdere keren per jaar duikt hij ook zeker op bij Grands Prix-weekends. De inmiddels 53-jarige Engelsman staat te boek als een van de meest ervaren en meest deskundige engineers in de paddock. Met ruim drie decennia aan GP-ervaring is zijn bijdrage aan de successen van Red Bull Racing in het algemeen en Max Verstappen in het bijzonder niet te onderschatten.

Monaghan kan na het behalen van zijn diploma werktuigbouwkunde in 1989 als 22-jarig groentje meteen aan de slag bij McLaren, waar hij een heel decennium werkzaam blijft en de successen van Ayrton Senna en Gerhard Berger van nabij meemaakt, en later – in 1998 en ’99 - die van Mika Häkkinen en David Coulthard. In die laatste periode werkt hij al nauw samen met Adrian Newey, de huidige hoofdontwerper van Red Bull Racing. De twee kunnen het uitstekend met elkaar vinden.

Artikel gaat verder onder de afbeelding van Monaghan en Newey aan het werk

			© Red Bull Content Pool / Getty Images
	© Red Bull Content Pool / Getty Images

In 2000 stapt de Engelsman over naar het worstelende Benetton, dat een jaar later wordt overgenomen door Renault. Aanvankelijk is hij de vaste race-ingenieur van Jenson Button, maar na diens vertrek wordt hij in 2003 gekoppeld aan Fernando Alonso. Hij staat aan de pitmuur als de Spanjaard dat jaar in Budapest zijn eerste GP-zege behaalt.

De Britse ingenieur houdt wel van een uitdaging en stapt in 2005 over naar Red Bull Racing, dat de renstal van Jaguar heeft overgenomen. Aanvankelijk als race-engineer, maar vanaf 2009 speelt hij in de fabriek een sleutelrol bij de ontwikkeling van de auto. Hij draagt er zorg voor dat de ontwerpen van Newey worden doorontwikkeld in de windtunnel.

Hij staat mede aan de wieg van de vier rijders- en constructeurstitels die Red Bull van 2010 tot en met 2013 behaalt. Als vertrouweling en rechterhand van Newey is hij deze en vorige winter nauw betrokken geweest bij de Red Bull-Honda RB16(B), die dit jaar Max Verstappen in de gelegenheid moet stellen een aanval op de wereldtitel te doen.

Zijn officiële titel is op dit moment 'Chief Engineer, Car Engineering', waardoor hij er in principe verantwoordelijk voor is dat het maximale uit de Red Bull-bolide wordt gehaald tijdens een Grand Prix-weekend. Vorig jaar lukte dat niet altijd, maar dat Monaghan bij Red Bull een belangrijke rol vervuld, bleek wel uit het feit dat hij tijdens de laatste overwinning van Verstappen, in Abu Dhabi, mee het podium op mocht.

De twee kunnen goed door een deur. Afgelopen jaar liet Monaghan zich lovend uit over Verstappen. "Ik denk dat Max vooral een completere coureurs is geworden. Hij begrijpt de auto en de banden beter. Zijn race skills zijn altijd zijn grootste wapen geweest en zijn snelheid is fenomenaal. Ik denk dat Max volwassener is geworden als persoon, maar ook in zijn rol binnen het team. Het is geweldig om met hem te werken."

Carrière Paul Monaghan

Jaar Team
1990 - 2000 McLaren
2000 - 2005 Benetton
2005 Jordan Grand Prix
2005 - heden Red Bull Raicng

Abonneer op ons YouTube-kanaal en maak kans op een Red Bull cap of shirt!

Ja, ik wil winnen!

Praat mee!

Viaplay
x
Transfer Verstappen moet afscheid nemen van belangrijke rechterhand bij Red Bull