Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De bijzondere verhalen achter de mooiste F1-foto's van het seizoen

Michael Potts reist voor onder meer RacingNews365 de wereld rond om foto's te maken van alles wat met Formule 1 te maken heeft. Aan het einde van het jaar vroegen we om hem de balans op te maken en zijn beste kiekjes (nogmaals) met de wereld te delen.

Hoe kun je uit een totaalaantal van 300.000 foto's een selectie maken van slechts vijftien stuks? Dat was de uitdaging die ik, Formule 1-fotograaf Michael Potts, kreeg toen ik gevraagd werd mijn beste beelden van het Formule 1-seizoen 2022 te presenteren. Toch is het me gelukt.

GP Bahrein - Lewis Hamilton

Tijdens de testdagen in Bahrein onthulde Mercedes deze ongelooflijk radicale auto. Door het 'zero pod' design leek het op een auto uit de toekomst. Men zei dat Mercedes iets nieuws had ontdekt, iets dat ze onstopbaar zou maken. Ze zouden alleen aan het sandbaggen zijn geweest tijdens de testdagen en tijdens de eerste race zouden we hun ware potentieel pas gaan zien. Niets bleek minder waar... Ik hou van de manier waarop de auto hier in beeld komt; de positie van de achterband zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je heel dicht op de auto staat.

GP Bahrein - Charles Leclerc

In plaats van Mercedes was het Ferrari dat won in Bahrein. In dit shot zien we Charles die de overwinning viert na de openingsrace van het Formule 1-seizoen 2022. Het was een geweldige overwinning voor Ferrari, haar eerste sinds de GP van Singapore in 2019. Ze hadden twee jaar doorgebracht in niemandsland en al het harde werk gedurende de winter leek haar vruchten af te hebben geworpen.

GP Monaco - Max Verstappen

We maken een sprongetje in de tijd naar de GP van Monaco. Deze foto van Max Verstappen heb ik genomen door de slagbomen bij het zwembadgedeelte. Het is een geweldige plek om te fotograferen, omdat je heel dicht bij de auto's kunt komen. Monaco was voor Max een weekend waarin hij de schade beperkte, want nadat hij in de kwalificatie achter beide Ferrari's finishte, eindigde hij in de race voor zijn belangrijkste rivaal in het kampioenschap.

GP Monaco - Sergio Perez

De race werd gewonnen door Checo Perez en Ferrari ging in protest tegen het resultaat. Het duurde uren voordat de overwinning werd bevestigd en het Red Bull-feestje werd uitgesteld totdat het bijna donker was. Checo zorgde ervoor dat het het wachten waard was door met een salto het zwembad in te springen en vervolgens iedereen die hij te pakken wist te krijgen mee het zwembad in te sleuren. Even was het een beangstigend moment, want hij keek me aan en ik was bang dat ik de volgende zou zijn, met camera's en al...

GP Groot-Brittannië - Guanyu Zhou

Angstaanjagende momenten. Geen enkel moment was dit jaar zo angstaanjagend als het moment waarop Guanyu Zhou crashte op Silverstone. Zijn auto werd gelanceerd, landde ondersteboven en vloog vervolgens op hoge snelheid vlak langs de plek waar ik stond. Het was angstaanjagend om te zien hoe de coureur vastzat in de cockpit terwijl de vonken om zijn hoofd vlogen. Eerder dit jaar legde ik uit wat er allemaal omging in mijn hoofd tijdens die weerzinwekkende crash tijdens het Grand Prix-weekend in Groot-Brittannië.

GP België - Lewis Hamilton

Enkele races later was het zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton die de hemel in werd gelanceerd. Dit keer via het wiel van Fernando Alonso, toen de Brit op hem instuurde. Het was een spectaculair moment, gedurende welke zijn F1-bolide volledig van de grond kwam en in de lucht hing. In de openingsronde had ik deze plek uitgekozen om vanaf te fotograferen, omdat het de eerste remzone is na een lang recht stuk en de kans het grootst is dat iemand zich daar vergist.

GP België - Daniel Ricciardo

Tijdens diezelfde race maakte ik deze foto van Daniel Ricciardo die de heuvel oprijdt richting Raidillon. Het is een langzame opname, gemaakt met een lage sluitertijd van ⅕ seconde. Ik vind het prachtig hoe scherp de auto is, terwijl de geverfde baan tegelijkertijd vervaagt. Daardoor krijg je een gevoel van de snelheden waar we mee te maken hebben.

GP België - Max Verstappen

Hét moment van die race was echter Max Verstappen die zijn overwinning vierde. Het zou wel eens een van die overwinningen kunnen zijn die men na zijn carrière nog steeds herinnert. Op die zondag in Spa leek hij zoveel sneller dan de rest. Het was een race waarin hij op een ander niveau leek te rijden. Zo'n hoog niveau dat zelfs zijn eigen teamgenoot niet eens in de buurt kon komen. De passie komt via de fist pump duidelijk naar voren in deze foto.

GP Nederland - Max Verstappen

In de daaropvolgende Grand Prix was Max Verstappen wederom de beste. Dit beeld komt uit de geduchte Hans Hugenholtz bocht, genomen tijdens de race op zondag. Je kan zien hoe ver hij voor de concurrentie uit rijdt. Er staat niemand anders op de foto, op een zee van oranje fans na.

Charles Leclerc - Monza

De Grand Prix van Italië was dit jaar heel speciaal voor Ferrari. Althans, dat was de bedoeling. Het team kwam met een speciale kleurstelling die er prachtig uitzag. Op deze foto zie je Charles zijn arm de lucht insteken om zijn poleposition te vieren. Zijn gele racepak steekt mooi af tegen de donkere achtergrond in het licht van de namiddag. Helaas voor Ferrari verliep de race niet zoals ze hadden gehoopt. Het was de laatste tik, waar ze dit seizoen niet meer van zijn hersteld.

GP Italië - Pierre Gasly

Tijdens het GP-weekend in Monza overleed ook Koningin Elizabeth II van Engeland. In de paddock werd hier ook uitgebreid bij stil gestaan, zoals op deze foto van Pierre Gasly in de pitbox is te zien.

GP Singapore - Sergio Perez

In Singapore hield Perez twee uur lang Leclerc achter zich, en dat terwijl de luchtvochtigheid vreselijk hoog was. Na de race was hij uitgeput en ingestort. Op deze foto komt Sainz naar hem toe. Het is ongewoon om een coureur zo uitgeput te zien na een race, omdat ze allemaal zo fit zijn.

GP Verenigde Staten - Max Verstappen

Opnieuw won Max de Grand Prix van de Verenigde Staten en hier had ik het geluk naast zijn vriendin Kelly Piquet te staan toen hij zijn zege met haar kwam vieren. Het is mooi om deze menselijke momenten vast te leggen. De momenten waarop je de ware gevoelens van een coureur ziet en hem zijn gevoelens ziet delen met de mensen van wie hij houdt.

GP Verenigde Staten - Red Bull

In Austin won niet alleen Verstappen de race, maar werd zijn team ook kampioen bij de constructeurs. Deze foto van de viering laat zien hoeveel die overwinning voor hen betekent. Het was het einde van de jarenlange dominantie van Mercedes in het weekend waarop oprichter Dietrich Mateschitz was overleden. . Ik heb geprobeerd deze opname met een zo kort mogelijke sluitertijd te maken, zodat ik elke door de lucht vliegende druppel champagne en Red Bull vast kon leggen.

GP Abu Dhabi - Perez

De laatste race van het Formule 1-seizoen in Abu Dhabi wordt door de hoofdrolspelers traditioneel afgesloten met donuts. Op deze foto zien we Perez die opdoet vanuit een wolk met rook van de banden. Het is een geweldig moment om te zien als de F1-bolides ontketenen en het seizoen op een geweldige manier wordt afgesloten.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"