Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

De coureur wiens F1-kans komt door niets te doen

Er zijn voldoende Formule 1-coureurs zonder een contract voor 2025 die indruk willen maken met hun huidige resultaten, om zo hopelijk in aanmerking te kunnen komen voor een stoeltje voor volgend jaar. Maar er is één kandidaat die het beste even stil kan blijven zitten.

Race start Japan
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1-rijdersmarkt is in volle gang sinds de aankondiging van Ferrari dat het niemand minder dan Lewis Hamilton heeft weten vast te leggen. Hierdoor ontstond er veel aandacht voor de toekomst van Carlos Sainz, Sergio Perez en zelfs Fernando Alonso, dit nog voor de Spanjaard akkoord ging met een contractverlenging bij Aston Martin.

Verder op de grid zijn er nog verschillende zitjes beschikbaar en verschillende kanshebbers strijden om deze plekken. Maar er is één coureur wiens beste kans op een permanent zitje voor de 2025-campagne zal komen door simpelweg niets te doen.

In een wereld waarin de meest recente resultaten van een coureur alles betekenen om een reputatie hoog te houden, is dat een luxe waarvan Liam Lawson nu van kan genieten.

Invalbeurten

De huidige status die Lawson nu geniet komt voort uit de reeks races waaraan hij vorig jaar deelnam toen hij de geblesseerde Daniel Ricciardo verving. De Nieuw-Zeelander maakte indruk bij zijn debuut in moeilijke omstandigheden op Zandvoort en pakte zelfs punten tijdens zijn race in Singapore, waar hij als negende over de streep kwam.

Deze uitstapjes zijn echter al meer dan een jaar oud tegen de tijd dat het 2025-seizoen begint zal dat voor Lawson weinig verschil maken. Zijn prestaties vielen op, zo ook bij Helmut Marko die de deur opende naar een fulltime plaats voor Lawson volgend jaar.

Desondanks verklaarde Lawson eerder dit seizoen dat hij ergens anders een stoeltje zou zoeken als er niet snel een kans zou komen binnen de Red Bull-organisatie. Maar het lijkt in dit stadium bijna onvermijdelijk dat Lawson volgend jaar weer op de grid zal staan, misschien als vervanger van Ricciardo.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Teleurstellende resultaten Ricciardo

Ricciardo's seizoen verloopt tot nu toe moeizaam, omdat hij er niet in slaagt het tempo van teamgenoot Yuki Tsunoda te evenaren. De Australiër heeft toegegeven dat hij verbijsterd is over zijn gebrek aan snelheid in een situatie die veel lijkt op de turbulente jaren die hij eerder doormaakte bij McLaren.

Als er een herindeling nodig is bij het RB-team, zal het Ricciardo zijn die de deur wordt gewezen en Lawson die klaar is om in de vacature te stappen.Tsunoda heeft sinds het begin van het jaar sterk gepresteerd bij het team (afgezien van een moeizame teamorder in Bahrein) en nu hij aan zijn vierde seizoen bezig is zal hij snel de 'ervaren' positie innemen die RB binnen zijn team wil hebben.

Wat moet Lawson doen om de meest geschikte kandidaat te blijven? Helemaal niets

Weliswaar zal Lawson in zijn rol als reservecoureur taken achter de schermen uitvoeren, maar die taken komen zonder de druk van het moeten presteren op het circuit. Als moet het worden gezegd: hij wist succesvol met die druk om te gaan toen hij vorig jaar zijn reeks races kreeg toebedeeld.

Lawson heeft de test doorstaan en is geslaagd. Hoewel een permanent zitje meer dan een jaar na zijn eerste optredens kan komen, wat in de meeste gevallen achterhaald zou kunnen zijn, heeft Lawson de luxe dat hij de volgende directe kandidaat is in de unieke opstelling van Red Bull.

Terug achter het stuur van een auto springen, hoewel het aantrekkelijk kan zijn, kan een deuk slaan in alle vooruitgang die Lawson vorig jaar heeft geboekt in zijn jacht op een F1-rijder. Het kan hem helpen dat hij niet langer voldoet aan het rookie-label waar teams naar moeten kijken wanneer ze twee VT1-optredens per seizoen aanbieden.

Lawson heeft goede kaarten - goed genoeg om hem binnen de F1 deur te krijgen. Er valt niets meer te bewijzen na zijn vijf Grands Prix van vorig jaar, die moeten worden beschouwd als het examen om zijn waarde te beoordelen.

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Monaco! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Tech Speciale achtervleugel moet Verstappen aan zege helpen in Monaco