Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Toen Alonso een horrorcrash overleefde in Australië

Het is vandaag precies acht jaar geleden dat Fernando Alonso een verschrikkelijke crash beleefde tijdens de Grand Prix van Australië in 2016. Gelukkig kon hij het na de race gewoon navertellen.

XPB 797242 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is gelukkig zeldzaam dat Formule 1-auto's door de lucht vliegen na een crash op hoge snelheid, maar het komt wel voor. Deze horrorcrashes worden veroorzaakt door een coureur die een kleine inschattingsfout maakt in een remzone en over de achterkant van een andere auto vliegt, of door een mechanisch defect - zoals het geval was bij Marcus Ericsson tijdens de GP van Italië in 2018 toen hij meerdere keren over de kop sloeg.

Maar een van de meest verschrikkelijke crashes, waarbij een auto door de lucht vliegt, kwam op naam van Fernando Alonso tijdens de Grand Prix van Australië van 2016. De tweevoudig wereldkampioen stapte gelukkig grotendeels ongedeerd uit de wagen en liep zelf weg.

Zoals wel vaker was Melbourne gastheer voor de openingsrace van het F1-seizoen 2016, met Lewis Hamilton op pole, Nico Rosberg op P2 en Sebastian Vettel daarachter. Alonso startte de race op plek 11 en de andere hoofdrolspeler, Haas-coureur Esteban Gutierrez, begon vanaf P20.

In ronde 17 zat Alonso achter Gutierrez, in wat voor Haas de allereerste race in de Formule 1 was. Alonso probeerde aan de buitenkant van bocht 3 voorbij de Mexicaan te komen. Alleen was de reactietijd van Alonso dit keer net een fractie te traag, want hij ramde de achterkant van de Haas en raakte de muur op zo'n manier dat hij geen snelheid verloor.

Stuurloos en op hoge snelheid tolde de McLaren-wagen, terwijl ondertussen vele brokstukken losraakten. De wagen, met Alonso als kansloze passagier, sloeg over de kop en kwam uiteindelijk ondersteboven tegen een muur tot stilstand. Alonso wurmde zich eruit en eenmaal met beide voeten op de grond bukte hij zichtbaar om op adem te komen, terwijl er een rode vlag kwam om de enorme puinhoop op te ruimen.

Bekijk hieronder de crash. De tekst gaat daarna verder.

Onderzoek

Zoals bij elk groot ongeluk in de Formule 1 onderzocht de FIA wat er daadwerkelijk was gebeurd. De autosportbond kwam tot de conclusie dat Alonso met een snelheid van 313 kilometer per uur reed toen hij aan zijn inhaalmanoeuvre begon en slechts was afgeremd tot 305 km/u op het moment van de botsing. Daarbij kwam zijn rechtervoorwiel in aanraking met het linkerachterwiel van de auto van Gutierrez.

"De botsing met de muur vond plaats met de linkervoorkant van de auto, wat resulteerde in een piekvertraging van 45G, met ook hoge versnellingsniveaus geregistreerd door de versnellingsmeters die de krachten op het hoofd van de bestuurder aantonen", tekende de FIA op. "De auto veerde op en gleed over de baan richting de grindbak. De ophangingen linksvoor, rechtsvoor en linksachter waren vernield, waardoor de auto zwaar zijdelings overhelde op zijn linkerkant terwijl hij over het gras reed."

"Deze linkerkant groef zich in het grind, waardoor de auto rolde en de lucht in werd geslingerd, met een zijdelingse vertraging van 46G. De auto vloog door de lucht, draaide ongeveer 540 graden (1,5 keer) en was 0,9 seconden in de lucht. Bij de landing maakte de auto weer het eerste contact met de grond waarbij een piekversnelling van 20G werd ervaren."

En Alonso zelf? Die stond na de crash met een glimlach op zijn gezicht de pers te woord. "Ik heb geluk dat ik hier ben en ik ben dankbaar dat ik hier ben. Ik ben me ervan bewust dat ik vandaag een deel van het geluk in mijn leven heb gehad. Ik wil McLaren en de FIA bedanken voor de veiligheid van deze auto. Ik leef nog dankzij het werk van de afgelopen tien, vijftien jaar in de Formule 1."

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"