Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Niki Lauda

De dag waarop Niki Lauda 'voor aap' stond in de Formule 1

"Zelfs een aap kan een Formule 1-auto van nu besturen", het waren de woorden van Niki Lauda in 2001. De drievoudig wereldkampioen was niet onder de indruk van de prestaties van zijn coureurs bij Jaguar en de F1 van dat moment.

Niki Lauda had het hart altijd op de tong liggen. Het zorgde met regelmaat voor knallende uitspraken en controverse. De Oostenrijker was in het verleden teambaas van Jaguar, maar behaalde in die periode geen succes.

Lauda's meest memorabele moment uit die periode was zijn opmerking dat 'zelfs een aap een Formule 1-auto kon besturen'. Een verwijzing naar het 'gemak' waarmee de coureurs toen over het asfalt vlogen, ten opzichte van de jaren '70 en '80 waarin Lauda zelf Formule 1 reed. Zijn opmerking zorgde voor veel ophef en kritiek, maar Lauda deinsde er niet voor terug om zijn gelijk te halen. Naar eigen zeggen was het de intentie om door een Formule 1-test meer gevoel te krijgen bij de moderne technieken die toegepast werden zoals traction control, launch control en de downforce van de auto te ervaren.

In februari 2002 nam hij vervolgens plaats in een F1-bolide van Jaguar. De oude vos, destijds 52 jaar, zou wel even laten zien dat hij het rijden nog niet verleerd was. Het resulteerde in diverse spins en volop vermaak. Na afloop moest Lauda dan ook eerlijk toegeven dat hij zichzelf wat overschat had: "Ja, ik heb gezegd dat zelfs een aap een F1-auto kan besturen, maar ik wilde de auto's van nu alleen vergelijken met die van 17 jaar geleden."

De Oostenrijker spinde een aantal malen, maar wist nog een redelijke pace te tonen. Een succes werd het huwelijk met Jaguar nimmer en eind 2002 werd Lauda ontslagen. De uitspraak, maar ook het feit dat hij daad bij woord voegde door echt te gaan testen, het was typerend voor het karakter van Lauda die nooit op gaf.

Bekijk hier de beelden van Lauda in de Jaguar.

Wint Oranje van Qatar? Ontvang liefst 50 keer jouw inzet! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Claim nu jouw Oranje Boost

0 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Ferrari en teambaas Binotto uit elkaar