Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

De duidelijke winnaars en pijnlijke verliezers van de GP van China

Tijdens de Grand Prix van China stond de eerste sprintrace van het seizoen op het programma. Max Verstappen was op de zaterdag en de zondag onverslaanbaar. De drievoudig wereldkampioen was de overheerser op het Shanghai International Circuit, maar wie zijn verder de winnaars en verliezers van deze GP?

Start China
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een moeizame start van het weekend voor Max Verstappen kwam de Nederlander uiteindelijk 'gewoon' weer bovendrijven in China. Verrassend genoeg stond niet zijn teamgenoot Sergio Perez op de tweede plek, maar Lando Norris. Voor een aantal coureurs en teams was het echter een rampzalig weekend. RacingNews365 zet de winnaars en verliezers van de Grand Prix van China voor je op een rijtje!

Winnaars

Max Verstappen
Derde tijdens de eerste en enige vrije training, gevolgd door een vierde plek in de sprintkwalificatie. Al regende het tijdens het laatste deel van de kwalificatie en zag Max Verstappen er toen niet heel goed uit. Maar hij stelde gelijk orde op zaken in de sprintrace op de zaterdag. Hij had wat problemen met de batterij, maar kwam uiteindelijk op stoom en wist zonder problemen Fernando Alonso en Lewis Hamilton in te halen. De Nederlander reed maar liefst dertien seconden weg bij de zevenvoudig wereldkampioen.

Wat de concurrentie nog meer zorgen zal baren is dat er nog flink wat veranderd is aan de RB20 tussen de sprintrace en de kwalificatie voor de Grand Prix. Dat zorgde ervoor dat Verstappen zich nog comfortabeler voelde in de auto waar hij al zo goed mee voor de dag kwam. In de kwalificatie zette hij teamgenoot Sergio Perez al op een ruime marge en de rest van het veld moest nog meer toegeven. In de race was Verstappen opnieuw dertien seconden sneller dan de nummer twee. Hij kwam geen enkel moment in de problemen in China. Misschien was dit wel de meest dominante weekend van Verstappen dit seizoen.

Lando Norris
Lando Norris kende verschillende hoogte- en dieptepunten op het Shanghai International Circuit, maar het overheersende gevoel zal toch zeker positief zijn bij de Brit. Hij zette zijn McLaren met grote voorsprong op poleposition voor de sprintrace, maar vergooide die goede startpositie gelijk door op het vuil te komen in de eerste bocht, waarna hij een hoop posities moest inleveren. Uiteindelijk eindigde hij in de sprintrace op de zesde plek.

Maar met een keurige vierde plek tijdens de kwalificatie had hij al een goede uitgangspositie voor de Grand Prix, waar tenslotte ook de meeste punten verdeeld worden. De race viel de kant van de McLaren-coureur op en hij wist te profiteren van de safety car die de baan op kwam door het stilvallen van Valtteri Bottas. Zo bleef hij ook nog Perez voor in de strijd om de tweede plek en kon Norris zich relatief eenvoudig handhaven achter Verstappen.

Nico Hulkenberg
Tijdens de sprintrace was Nico Hulkenberg in zijn Haas nergens te vinden. Startend vanaf de dertiende plek viel de Duitser steeds verder terug om vervolgens als laatst geklasseerde coureur op de negentiende plek te finishen. Maar de man, die zich in de kwalificatie zo vaak weet te onderscheiden, deed dat opnieuw op de zaterdag in China. Hij zette de Haas op de negende plek neer, terwijl zijn teamgenoot Kevin Magnussen niet verder kwam dan P17.

Hulkenberg reed vervolgens een vrij onzichtbare race op het Shanghai International Circuit, maar deed het in ieder geval goed genoeg om een punt mee naar huis te nemen. Hij was van de teams in het middenveld de beste coureur en door het opzichtig falen van Lance Stroll kon hij het 'vrije' plekje in de top tien claimen. En dat is zeker niet de eerste keer dat dit gebeurt, puik werk dus van Haas en Hulkenberg.

De fans
De fans zijn dit seizoen nog niet echt getrakteerd op mooie races, maar met de deels verregende sprintkwalificatie was er al genoeg spektakel te zien op de vrijdag. Ook in de sprintrace werd er genoeg ingehaald en hadden Fernando Alonso en Carlos Sainz het flink met elkaar aan de stok, waardoor Perez uiteindelijk kon profiteren. En op de zondag zorgde het uitvallen van Bottas voor de nodige opschudding. Zelfs zo erg dat Stroll besloot om zijn Aston Martin in de achterkant van de RB van Daniel Ricciardo te planten. Genoeg te beleven dus voor de fans in wat wellicht het meest vermakelijke F1-weekend van 2024 tot nu toe was.

En de Chinese fans moesten natuurlijk een hele tijd wachten voordat ze weer mochten afreizen naar het Shanghai International Circuit. De laatste Formule 1-race werd daar in 2019 verreden en tot groot genoegen van de Chinezen zagen ze ook hun thuisrijder Guanyu Zhou. Dat zorgde voor heel veel steun voor de Chinees en zelfs voor flink wat emoties bij Zhou.

			© XPBimages
	© XPBimages

Verliezers

Ferrari
Waar was Ferrari in China? Dat vragen ze zichzelf misschien zelf ook wel af. In alle vier de races voor de GP van China stond er minimaal één Ferrari-coureur op het podium, in Australië werd er zelfs een 1-2 gepakt. Maar op het Shanghai International Circuit waren zowel Carlos Sainz en Charles Leclerc nooit in de buurt van het podium te vinden, tot hun eigen teleurstelling. Ze moesten zich allebei na matige kwalificaties naar voren werken en dat lukte niet echt.

Dieptepunt voor Sainz was daarbij zijn crash in de kwalificatie, toen hij de controle over zijn bolide verloor bij het opkomen van het lange rechte stuk op start/finish. De Spanjaard kon zijn weg toch nog vervolgen en zich zo op een redelijke positie kwalificeren, maar eigenlijk was Leclerc hem het hele weekend voor het eerst dit seizoen de baas. Dat leverde voor de Monegask echter niet het gewenste resultaat op, want hij moest tevreden zijn met een vierde plek in de race, terwijl hij Norris op het podium zag staan. Zelfs nog voor de tweede Red Bull-man, Perez.

Lewis Hamilton
Daar waar het weekend van Verstappen alleen maar beter werd, kan dat duidelijk niet worden gezegd van Lewis Hamilton. Hij zette zijn Mercedes in regenachtige omstandigheden op de tweede plek neer tijdens de sprintkwalificatie en behield die plek in de sprintrace. Opmerkelijk genoeg is dat het grootste aantal punten dat hij tot nu toe heeft gepakt in een race dit seizoen. Maar daarna ging het totaal de verkeerde kant op voor de zevenvoudig wereldkampioen.

Hamilton was aan het experimenteren in de kwalificatie en dat pakte totaal verkeerd uit. Hij kwam niet door Q1 heen en ging letterlijk van hero naar zero in een paar uur tijd. Vanaf de achttiende startplek wist hij zichzelf nog aardig naar voren te werken in de race, maar Hamilton kwam uiteindelijk niet verder dan de negende plek en twee schamele puntjes.

Lance Stroll
Iemand die een nog beroerder weekend kende dan Hamilton is waarschijnlijk Lance Stroll. De Canadees was een van de slachtoffers van de regen die in SQ2 naar beneden kwam en zodoende kon hij geen verbetering meer doorvoeren. In de sprintrace kwam hij er vervolgens ook niet aan te pas, om zich vervolgens in de kwalificatie voor de Grand Prix niet te plaatsen voor Q3. Zijn teamgenoot Fernando Alonso wist de derde tijd te noteren, Stroll mocht zijn Aston Martin op P11 neerzetten.

Maar toen moest het grootste drama voor de Canadees zich nog voltrekken. Hij zat totaal niet op te letten toen het veld zich aan het klaarmaken was om na een safety car-periode weer te gaan racen. Stroll had niet in de gaten dat de auto's voor hem op een bepaalde moment afremden en zo knalde hij keihard op zijn voorganger, Daniel Ricciardo. Het bloed van de Australiër kookte na afloop van de race en dat was volledig te begrijpen. En dat terwijl Stroll zich van geen kwaad bewust was. Opzienbarend.

RB
Yuki Tsunoda kon geen enkel moment zijn auto aan de praat krijgen op het Shanghai International Circuit. En dat terwijl de Japanner toch bezig was aan een sterke seizoenstart. Hij kreeg twee kansen op punten, maar moest beide keren van achteren komen, omdat hij zich niet uit Q1 kon rijden. Daniel Ricciardo wist zich verder naar voren te kwalificeren, maar ook de Australiër kon zich niet in de punten rijden.

Tot overmaat van ramp finishten beide mannen niet op de zondag. Ricciardo werd door Stroll uit de race gekegeld en Tsunoda moest opgeven nadat Kevin Magnussen hem in de rondte tikte. Het is voor RB te hopen dat ze een beter sprintweekend hebben in Miami over twee weken.

Ook interessant:

De Grand Prix van China ligt achter ons en daarin gebeurde genoeg. Max Verstappen leek er op de vrijdag nog niet heel goed bij te zitten, maar hij pakte overtuigend de zege in de sprintrace en de Grand Prix.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren