© McLaren

Nieuwsoverzicht

Vandoorne over toekomst: 'Moeten het van race-tot-race bekijken'

23 aug. 2018 18:15 René Oudman 0 reacties
Eén van de hoofdonderwerpen op de donderdag voor de Belgische Grand Prix was het rumoer rond de stal van Force India. Gaan ze überhaupt van start en zo ja, onder welke naam? De verwachte coureurscarroussel is uitgebleven, maar deze kan mogelijk komende week een nieuwe wending krijgen. Het kind van de rekening is, volgens geruchten in de paddock, Stoffel Vandoorne. De Belg zit al langere tijd in het verdomhoekje en de grote vraag is hoe lang hij nog rondloopt in de F1-paddock.

Of de Belg op de hoogte is van deze roddels? “Voor wat betreft mijn positie voorzie ik geen veranderingen voor dit seizoen”, zegt de McLaren-coureur tegenover onder meer Racingnews365. “Wat er volgend jaar gebeurt is nog niet bevestigd, daarover krijgen jullie in de komende weken meer nieuws. Het hangt een beetje van de situatie af wat ik ga doen. Maar voor nu”, bevestigt de 26-jarige nogmaals, “zijn er geen twijfels.”

Vandoorne oogt gespannen. De Kortrijkzaan zit op de schopstoel en lijkt dat zelf maar al te goed te beseffen. Waar Carlos Sainz met zijn stoeltje aan de haal had moeten gaan voor de Hongaarse GP, menen verscheidene bronnen nu te weten dat Esteban Ocon vanaf Monza in het oranje gehuld gaat. De enige échte thuisrijder van dit weekend wil niets van de geruchten weten, maar snapt ook dat er wordt gepraat.

“Alles in de Formule 1 is een beetje onvoorspelbaar. Ik denk dat je nooit honderd procent garantie hebt”, zwakt hij zijn eerdere, overtuigende, opmerking over het voor 2018 behouden van het McLaren-zitje direct af. “We moeten het race-per-race bekijken en dat start hier in België.”

“Ik heb een lastige periode gehad voor de zomerstop, met slechte wedstrijden en problemen met de wagen. In Budapest was alles min of meer normaal en was ik competitief. Die lijn hoop ik door te trekken.” Gedurende die ‘lastige periode’ werd gerept over een chassis dat niet deed wat ervan werd gewenst, maar onderzoek van datzelfde chassis heeft voorlopig niets opgeleverd. “Nee, er is niets gevonden”, geeft Vandoorne schoorvoetend toe.

Om echt resultaat uit dit weekend te halen zal er regen nodig zijn, anders zijn er niet veel 'mirakels'
Stoffel Vandoorne

Punten scoren deed Vandoorne dit seizoen slechts driemaal, meer dan acht puntjes staan er niet achter zijn naam. Teammaat Fernando Alonso heeft er al 44 en de Spanjaard zegt de Formule 1 na dit seizoen vaarwel omdat hij zich niet competitief genoeg voelt bij het huidige team. "Ik mis het gevoel om races te winnen", baalt Vandoorne, die al sinds 2016 (Super Formula) niet meer op het hoogste treetje van een podium stond.

Een dubbelprogramma zoals collega Alonso afwerkt lijkt echter niet tot de mogelijkheden te behoren. "Nee", zegt Vandoorne, "daar heb ik niet over nagedacht." Het lijkt de Belg echter geen goed idee. "Ik wil mij focussen op waar ik nu ben", doelt de McLaren-coureur op zijn huidige werkgever en de koningsklasse van de autosport, waarin hij nog altijd deel mag nemen.

Reserverijder en wonderkind Lando Norris mag vrijdagochtend zijn opwachting maken tijdens de eerste vrije training als vervanger van Fernando Alonso en dit kan een voorteken zijn. Waar Vandoorne in zijn tijd als reservecoureur nooit in actie mocht komen als vrijdagtester, krijgt de Brit die ruim zeven jaar zijn junior is wél die mogelijkheid. De vrijdagse prestaties van Norris en Vandoorne naast elkaar leggen is volgens de laatstgenoemde echter appels met peren vergelijken. “Daarvoor zullen de auto’s teveel afwijken, we gaan niet precies hetzelfde programma afwerken.”

Vandoorne lijkt een klein wondertje nodig te hebben en hoopt daarom, evenals vele Nederlandse fans die verwachten dat hun held Max Verstappen in die weersomstandigheden uit kan blinken, op regen. “Om echt resultaat uit dit weekend te halen zal er regen nodig zijn, anders zijn er niet veel mirakels”, besluit de Belg.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen