Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'De FIA wilde met diskwalificaties wereldtitel Michael Schumacher voorkomen'

Het Formule 1 seizoen 1994 stond vol met schandalen. Het team van Benetton werd volgens voormalig teambaas Flavio Briatore continu tegengewerkt om ervoor te zorgen dat Michael Schumacher geen wereldkampioen kon worden. De FIA zou zelfs zover zijn gegaan dat ze de Duitser ten onrechte diskwalificeerden.

De uitspraken van Flavio Briatore doen wederom het nodige stof opwaaien. Het jaar 1994 was het jaar waarin Benetton juist verdacht werd van het toepassen van illegale software. De B194 zou beschikken over launch control en traction control. Het team kreeg diverse vermaningen en boetes, maar bleef de kantjes er vanaf lopen. Zo haalde het een filter uit de brandstofinstallatie, waardoor tanken sneller kon dan was toegestaan. Dit leidde tot de gigantisch pitbrand van Jos Verstappen op Hockenheim. Michael Schumacher ging royaal aan de leiding van het kampioenschap tot hij in Engeland aankwam. In Silverstone werd hij gediskwalificeerd omdat hij Damon Hill inhaalde tijden de opwarmronde. Later dat jaar werd de Benetton coureur nog eens voor twee wedstrijden geschorst voor dit incident, een bijzonder zware sanctie voor dit vergrijp. Ook na afloop van de door Schumacher gewonnen GP van België werd hij gediskwalificeerd. Volgens de FIA was de bodemplaat te ver afgesleten. Het verweer van Benetton dat dit door een spin op de kerbstones kwam werd niet gehoord.

Damon Hill profiteerde optimaal van de vier races die zijn concurrent afwezig was. Volgens Flavio Briatore werd Schumacher bewust zo zwaar gestraft om het kampioenschap spannend te maken. De FIA wilde dat Hill wereldkampioen werd. " We wonnen meerdere titels en dit ondanks dat de FIA er alles aan heeft gedaan om dat te voorkomen. We hadden niet dezelfde geloofwaardigheid en status als historische teams zoals Ferrari en McLaren." " In 1994 deed men er alles aan om ons de titel te ontnemen. Michael Schumacher werd een aantal maal ten onrechte gediskwalificeerd. Ondanks dit wist hij alsnog de titel te winnen en het jaar erop nogmaals." In 1994 wist Schumacher de titel te winnen door tijdens de laatste race concurrent Hill van de baan te rammen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"